- De setter i gang med et prosjekt som de sier skal koste 720 millioner kroner. Og det vi vet nå er at det kommer til å koste 1,2 milliarder kroner. Det er nesten en halv milliard i overskridelser, sier advokat Ole Andresen til DN.no.

Han er en av advokatene som representerer den profilerte eiendomsmegleren Anders Langtind og hans selskap Magnum Eiendomsmegling i rettsaken som nå pågår i Oslo tingrett.

Finanskrise i fjellheimen
Langtind ble i 2006 hyret inn til å fronte salget av gigantprosjektet Estatia Resort på Norefjell.

I begynnelsen går salget så det suser. Så blåser finanskrisen inn over fjellheimen.

- Det begynner å kollapse i 2008, og da ser man rundt seg etter noen som har vært i nærheten av prosjektet som har penger, sier Andresen.

Bakgrunnen for tvisten som nå behandles i tingretten begrunnes med dårlig meglerjobb ved at kjøpernes finansieringsevne ikke ble sjekket godt nok da 121 leiligheter på Norefjell ble solgt.

Utvidet prosjektet
Estatia mener mange av kjøperne faller fra fordi de ikke har finansieringsevne. Dette mener de saksøkte er feil.

- Det kollapser jo lenge før disse kjøperne begynner å trekke seg, sier advokat og prosessfullmektig i saken Jørgen Brendryen til DN.no.

- Prosjektet gikk som det gikk fordi det ble vesentlig dyrere enn det som var etstimert våren 2007.

I mars 2007 ber Estatia ber om lån til totalt 267 leiligheter. Da er kostnadene på prosjektet estimert til 720 millioner kroner.

Fordi salget var så vellykket ble det bestemt å utvide prosjektet.

- Det ble tilført mye i prosjektet, og det ble nok litt stormannsgalskap i den perioden, sier Langtind.

Banken stiller spørsmål
På høsten 2008 oppstår det økonomiske problemer for Estatia og datterselskapene, ifølge Andresen.

- Det er først på dette tidspunktet estimatet for byggekostnader økes fra 720 til 800 millioner kroner, og byggelånet til Estatia økes med 80 millioner kroner, sier han, og påpeker at man må huske at vi nå er kommet til høsten 2008 hvor finanskrisen har skyllet inn over Norge.

- Estatia-konsernet har blant annet betydelige kostnadsoverskridelser i Trysil og på Norefjell. Disse problemene er uavhengig av problemene med kjøperne av leilighetene som kommer våren 2009, da de etter planen skulle ta over leilighetene, ifølge advokaten.

I denne perioden begynner også Fokus Bank å stille spørsmål. De stusser blant annet over at det er flere kjøpere som har kjøpt flere leiligheter i prosjektet, og etterlyser derfor kjøpekontrakter.

Restrukturering
Som følge av de finansielle problemene gjennomfører Estatia en restrukturering.

- Med flere konkurser i Estatia-konsernet i løpet av høsten 2009 har de vist at de ikke klarer å stable konsernet på bena økonomisk, selv etter restruktureringer, sier Andresen.

Estatia hevder at årsaken til at kjøper ikke kan ta over på grunn av manglende finansieringsevne. Det er feil mener Andresen.

- Spørsmålet er ikke om kjøperne ikke hadde finansiering til å overta leilighetene, men heller at de ikke ville på grunn av reduksjon av verdien på leilighetene i denne perioden midt i finanskrisen, sier Andresen.

Advokaten mener Estatia lette etter utveier, og prøver å finne veier hvor det kan hentes inn penger.

- Også er det slik at du står du der i 2010 med et prosjekt som har gått til h.... De har kjørt selskapet i grøfta, sier Andresen.

- Og det man gjør da, er at man reiser seg opp, også ser man, er det noen som kan betale dette, sier han.

Å gå etter meglerne blir løsningen siden de sitter med ansvarsforsikringer, ifølge advokaten.

- Det er en rekke slike saker etter finanskrisen hvor prosjekter gikk galt og man forsøker å skylde på andre, sier Andresen.

Estatias advokat Sveinung O. Flaaten ønsker ikke kommentere disse påstandene i saken mens den pågår i retten.

Les også:
- Ingen nye kaniner er trukket opp av hatten
- Meglerne har holdt tilbake klienters renter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.