- Vår sak er fortsatt like god, sier eiendomsmegler Anders Langtind til DN.no.

Langtind ble i 2006 hyret inn til å fronte salget av gigantprosjektet Estatia Resort på Norefjell.

Med panoramautsikt vestover mot Gaustatoppen, skulle et spahotell med 1900 senger og 284 leiligheter bygges – i en tid da penger var billig, investeringslysten stor og alle piler pekte til himmels.

Så kom finanskrisen. Leilighetssalget stagnerte. Det hele endte i gigantsøksmålet hvor Estatia Resort saksøker meglerforetakene og krever 191 millioner kroner i erstatning.

I dag startet behandlingen av saken i Oslo tingrett. Tvisten begrunnes med dårlig meglerjobb ved at kjøpernes finansieringsevne ikke ble sjekket godt nok da 121 leiligheter på Norefjell ble solgt.

- Vår sak er like god
Først ble gigantkravet fra Estatia konkretisert til 337 millioner kroner. Senere har det blitt nedjustert til 191 millioner kroner.

Estatia Resorts prosessfullmektig Sveinung Flaaten anfører at meglerne har hatt et prinsipalt solidarisk ansvar overfor Estatia slik at Estatia kan saksøke meglerforetakene, og ikke må gå etter hver enkelt kjøper.

Det største kravet er rettet mot Anders Langtind og Magnum Eiendomsmegling, som tidligere drev Privatmegleren Ullevaal stadion. I tillegg er det rettet krav mot fire andre Privatmegleren-kontorer; Aveny Eiendomsmegling, Nybygg og Prosjekt Eiendomsmegling, Panorama Eiendomsmegling, Seim & Skillebæk, samt forsikringsselskapet Codan.

- Det er nesten så jeg gleder meg til å forklare meg i retten. Jeg er ikke redd for å fortelle om den jobben jeg har gjort, sa Langtind til DN for ett år siden.

Da saken startet i Oslo tingrett mandag var han fortsatt positiv. Langtind har sterk tro på sin sak.

- Vår sak er like god som den alltid har vært. Ingen nye kaniner er trukket opp av hatten, sier han til DN.no.

- Satt i gang på uriktig og sviktende grunnlag
Mandag og tirsdag er satt av til saksøkers fremlegging av saken. Langtind må derfor vente til senere i uken før han får komme til orde. Det har han ventet på lenge.

- Dette har vært en lang prosess, som har pågått helt siden 2010, sier han.

Estatias advokat Flaaten forklarer at meglernes bekreftelser på salg av leiligheter var grunnlag for Estatias låneopptak og igangsettelse av byggeprosjektet. Han viser til flere eposter sendt fra Langtind hvor den profilerte megleren redegjør for salgsstatus, og bekrefter salg for over 600 millioner kroner.

- Åpning av byggelånet og realisering av prosjektet ble satt i gang på uriktig og sviktende grunnlag, sier Flaaten.

- I eposten står det salg/kontrakter. Jeg satt ikke på alle kontraktene. Jeg hadde kun de fra eget meglerkontor, sier Langtind om denne saksfremleggingen i en pause.

- Estatia har uansett hele tiden hatt tilgang på all informasjon i dette internettsystemet, sier Langtind, og viser til at Estatia i forbindelse med salg av leilighetene ble opprettet et felles system hvor alle salg ble registrert.

- Estatia visste like mye som oss. Det ble arrangert salgsmøter hvor det ble solgt 50 leiligheter. Der var ledelsen i Estatia selv til stede, og så at vi skrev under kontrakter. De så selv at vi ikke fikk sjekket finansiering, sier Langtind.

- Ikke signert for kjøp
Magnum Eiendomsmegling rapporterte salg uten dokumentasjon på inngåtte kontrakter, ifølge Flaaten.

- Det er 23 leiligheter hvor det ikke finnes så mye som en serviett hvor det er signert for kjøp, sier advokaten.

Salgsprisen på de 23 leilighetene utgjør til sammen 23 millioner kroner.

Flaaten mener meglerne ikke har oppfylt sin plikt til å undersøke kjøpers finansiering og oppgjørsevne. Noe de mener er årsaken til de havarerte salgsprosessene.

 

Les også:
Solgte 53 leiligheter på noen timer
(2011)

Kjøpere nekter å betale på Norefjell (2009)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.