Håpet om kinesisk krisehjelp til Italia har ført til en viss lettelse i verdens aksjemarkeder det siste halve døgnet.

Ifølge Financial Times skal italienske myndigheter ha vært i samtaler med kinesiske myndigheter for å forsøke å få dem til å gjøre betydelige investeringer i italiensk statsgjeld.

Italia har de siste månedene opplevd at markedet i økende grad har rettet oppmerksomheten mot landets enorme statsgjeld på rundt 1.800 milliarder euro. I august steg rentene på gjelden bratt på frykt for at gjeldskrisen i flere av de andre medlemslandene i eurosonen ville smitte over på Italia.

- Nyheter som får effekt i nervøse markeder
Ifølge FT skal en delegasjon fra det kinesiske statsfondet China Investment Corp (CIC) vært i møter i med italienske myndigheter i Roma i forrige uke. Uken før var representanter for italienske myndigheter i møter med både CIC og de ansvarlige for Kinas utenlandsinvesteringer.

Møtene trenger i utgangspunktet ikke å være så veldig oppsiktsvekkende, understreker Pål Ringholm, som er analysesjef for kredittobligasjoner i First Securities.

- Kina har rundt fire prosent av italienske statsobligasjoner. Det er rundt 75 milliarder euro. Det er ikke urimelig å tenke seg at en stor långiver ønsker seg et møte med låntageren. Hadde jeg lånt ut 75 milliarder euro til noen hadde jeg tatt et møte, om ikke annet. Det er ganske mye penger, sier Ringholm til DN.no.

Han mener ryktene om eventuell kinesisk krisehjelp har fått langt mer oppmerksomhet enn de strengt tatt fortjener.

- Det er typiske nyheter som får effekt i nervøse markeder, sier Ringholm.

Stemmer med tidligere signaler
Makroøkonom Andreas Johnson i SEB mener rapportene om en mulig redningsaksjon stemmer godt overens med tidligere signaler fra kinesiske myndigheter.

- Opplysningene overrasker ikke. Kina har tidligere gitt uttrykk for bekymring over de statsfinansielle problemene i eurosonen og at man er klar til å hjelpe gjeldstyngede land gjennom kjøp av statsobligasjoner. Kina har til og med annonsert at man vil diversifisere valutareserven som i overveiende grad blir bedømt til å bestå av amerikanske statsobligasjoner, skriver makroøkonomen i morgenrapporten fra SEB tirsdag.

- Kjøp av italienske statsobligasjoner burde bidra til diversifisering av reservene, men også fungere som et signal til omverdenen om at Kina vil forsøke å hjelpe til med å løse spenningene i verdensøkonomien, skriver Johnson.

Kan også regne
Ringholm i First Securities utelukker heller ikke at Kina kan komme til å kjøpe mer italiensk statsgjeld, men tviler på at det vil skje i form av en redningsaksjon.

- Kineserne kan regne. De kan regne like bra som andre, om ikke bedre. Hvis de skal øke eksponering mot Italia, så gjør de det ikke gratis, sier Ringholm, som mener gårsdagens markedsreaksjon nesten tydet på det motsatte.

- Man skulle nesten tro, med de 90 minuttene med småeufori på slutten av handelen i USA igår, at her kommer det en Marshall-pakke fra øst. Det gjør det ikke. Det blir eventuelt et finansielt bytte basert på markedsmessige vilkår.

Han har derfor liten tro på at et eventuelt kinesisk oppkjøp av gjeld vil føre til en dramatisk endring av utviklingen.

- Er det en gamechanger? Nei, sier Ringhom.

Lånekostnadene stiger
Tirsdag formiddag virker det som de europeiske aksjemarkedene har tatt inn over seg at det foreløpig ikke er kommet noe konkret ut av samtalene mellom Kina og Italia. De store børsene i Europa faller markert tilbake, og samtidig fortsetter renten på italiensk statsgjeld å stige. Italiensk statsgjeld med ti års løpetid stiger til 13 basispunkter til 5,75 prosent.

Renten stiger til tross for at markedskilder som Bloomberg News har snakket med hevder at den europeiske sentralbanken ha gjennomført støttekjøp av italienske statsobligasjoner i dag.

Italia la dessuten ut nye femårslån i formiddag som fikk en rente på 5,60 prosent, opp fra 4,93 prosent i en tilsvarende auksjon i juni i år.

Les mer:

Italia håper på Kina-penger

Stengt, opp og ned på Asia-børsene

Heftig innspurt på Wall Street

Piffen ut av kronen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.