Den tidligere NTNU-studenten Geir Førre (45) solgte i 2005 sitt mikrobrikke-selskap Chipcon til den amerikanske it-giganten Texas Instruments for 1,3 millliarder kroner.

Cashet inn halv milliard
Nå selger han sitt nye mikrobrikke-selskap Energy Micro til USA for én milliard kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Kjøper er det Nasdaq-noterte Silicon Labs, som konkurrerer med Texas Instruments. Toppsjef Tyson Tuttle smiler bredt og tror avtalen vil bli lagt merke til verden over

- Jeg ville ikke vært Texas Instruments nå. De kommer til å få sjokk når de hører dette, sier han til avisen.

Førre får utbetalt oppunder 350 millioner kroner gjennom salget. Legger man til salget av Chipcon har han tjent nærmere en halv milliard på ideene han mener må være medfødt til for å lykkes med.

- Kun spørsmål om tid
Nå skal selskapet satse.

– Jeg får i min nye business tre ganger så mye ressurser som jeg har i dag. Det gjør at vi kan gå opp i den øverste ligaen. Vi visste at det bare var spørsmål om tid før det ville ta av. Og det har skjedd, sier haugesunderen.

Energy Micro utvikler teknologi som reduserer batteriers energibruk og benyttes i alt fra lysprodukter, alarm- og sikkerhetssystemer og fjernkontroller til medisinsk utstyr.

Selskapet er også det eneste oppstartsselskapet i verden de siste ti årene som driver med slik utvikling av verdens mest energivennlige mikrokontrollere, påpeker Førre.

Får hovedsete i Oslo
Oppkjøpsfondet Northzone Ventures kan også glede seg over transaksjonen. De sitter igjen med en gevinst på 130 millionr kroner, etter i sin tid å ha betalt rundt 60 millioner kroner for en eierandel på 19 prosent.

Førre blir nå sjef for Silicon Labs’ avdeling for energivennlige mikrokontrollere og radioer, med hovedkontor i Oslo.

– Det er første gang vi gjennomfører et oppkjøp der vi overlater lederskapet til gründeren vi kjøper det fra. Og det er unikt at hovedsetet forblir i Oslo, sier Tuttle.

Dermed går også Førre fra å ha ledet en bedrift med 85 ansatte og omsetning på 60 millioner kroner, til en avdeling med 200 ansatte og 600 millioner kroner i omsetning.

Artikkelen er redigert. Les hele saken i Dagens Næringslivs papir-, -ipad eller e-avisutgave lørdag.

Les også:
Røkke tar nytt selskap på børs
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.