Etter tidenes tap la Slyngstad igår frem tidenes beste kvartalsresultat.

Bakgrunnen for knallresultatet er at Stortinget høsten 2007 vedtok at aksjeandelen i fondet skulle økes fra 40 til 60 prosent.

Oljefondet har dermed kjøpt seg opp til 60 prosent i en periode der aksjekursene verden over har vært svært lave.

Nå er Oljefondet en av verdens største aksjeeiere.

Les: Norge eier 1 % av verdens aksjer

- Det viktigste er å ikke tape penger
Investor Øystein Stray Spetalen rettet i vinter skarp kritikk mot forvaltningen av fondet, og han mener at Stortinget lar det ta altfor stor risiko. Det mener han fortsatt.

- Jeg står fast på at fondet tar for stor risiko over tid. Det viktigste er ikke å få en marginal meravkastning, men ikke å tape penger, sier Spetalen til Dagens Næringsliv.

Risiko med marginal avkastning
Siden oppstarten har fondet gitt en samlet avkastning på 73 milliarder kroner. Den årlige meravkastningen er 0,1 prosentpoeng. Fondets forvaltere har oppnådd en gjennomsnittlig meravkastning på aksjeporteføljen på 0,54 prosentpoeng, mens renteforvalterne har tapt 0,25 prosentpoeng per år.

- Jeg har ikke kritisert jobben som Slyngstad gjør, men vedtaket om å øke aksjeandelen til 60 prosent. Det er for risikabelt, sier Spetalen til DN.

- Risikoen fondet tar, som har gitt enorme tap, har kun gitt marginal meravkastning, understreker Spetalen.

Les mer om Spetalens kritikk her:

- Fortsatt for stor risiko

- Det ville tatt meg én dag å avsløre løgnen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.