- De vil sette opp renten.

Prisveksten, målt ved inflasjonen, ligger nå milevis under Norges Banks mål om en langsiktig inflasjon på 2,5 prosent. Ferske tall for mars som kom mandag, viser at den underliggende inflasjonen ligger under én prosent. Likevel ga Norges Bank et klart signal på forrige rentemøte om at renten nå skal raskere opp enn de tidligere har sagt, på tross av at det tidligere så hellige inflasjonsmålet er langt unna å nås.

Les også: Prisveksten daler

- Det var ingenting på forrige rentemøte som tilsa at renteøkningen skulle komme raskere, sier seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til DN.no.

Skulle ha kuttet
Norges Bank holdt styringsrenten i ro på siste rentemøte i midten av mars. De fleste økonomene tror imidlertid at renten skal opp på mai-møtet, selv om utviklingen i norsk økonomi egentlig tilsier at renten skulle vært enda lavere enn den er i dag.

- Ut fra vårt tradisjonelle handlingsmønster skulle vi gått ned på renten fordi prisstigningen har vært mye lavere enn forventet og kronen er styrket, sa visesentralbanksjefen Jan F. Qvigstad til DN.no etter pressekonferanse i Norges Bank.

Les også: - Skulle egentlig kuttet renten i dag

- Vi mener det er skjønnsmessig riktig å holde renten uendret nå og begynne økningen allerede i mai og juni, fortsatte han.

Redde for å holde renten lav
Så selv om de økonomiske indikatorene altså strengt tatt ikke tilsier et høyere, men et lavere rentenivå, går det likevel mot renteøkning. En av hovedgrunnene er bekymring knyttet til hva den lave renten kan føre til dersom den snart ikke kommer opp.

- Det er mest fordi de er redde for at å holde renten så lav så lenge gir opphav til ubalanser på lengre sikt, forklarer Boye, og fortsetter:

- Inflasjonen er lav, men det er god vekst i norsk økonomi og ledigheten er på vei ned. Samtidig er utsiktene gode for norsk økonomi. Når man ser litt fremover skal ting komme opp, og det er grunn til å heve renten.

Har godtatt lav inflasjon
I hovedstyrets begrunnelse for den forrige rentebeslutningen, peker banken på flere forhold som trekker i retning av økt rente fremover - selv om de rene tallene ikke skulle tilsi at renten skal opp før sommeren.

"Veksten i boligprisene og konsumet har tiltatt. Hensynet til å gardere mot risikoen for fremtidige finansielle ubalanser som kan forstyrre aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renten snart bør settes opp", heter det.

Nordea tror på en kjerneinflasjon på 1,6 prosent i snitt i 2011. Målet til Norges Bank er på lang sikt en prisvekst på 2,5 prosent. Boye peker på at det at inflasjonen har kommet såpass lavt er den viktigste grunnen til at Norges Bank har vært på hold med renteøkningene så lenge.

- De har godtatt at inflasjonen er unna målet, og at den har vært det en god stund, sier hun.

Glattet ut for å unngå kutt
Hun er imdlertid overrasket over at banken signaliserte såpass sterkt at renten skal opp så raskt:

- Én ting var at de glattet ut rentebanen slik at det ikke ble kutt, men de skjøv jo også frem rentehevingen. De skulle jo egentlig både ha kuttet og ventet til over sommeren, sier Boye, og fortsetter:

- Det var et veldig klart signal om at de skulle sette opp renten.

Norges Banks inflasjonsmål er satt av Stortinget. Finansdepartementet har ansvaret for Norges Bank, men ønsker ikke å kommentere bankens utøvelse av pengepolitikken utenom finansmarkedsmeldingene som kommer en gang i året. Den neste finansmarkedsmeldingen legges frem på fredag, ifølge pressekontakt Anders Lande i Finansdepartementet.

Les også:

- Stadig lysere økonomiske tider

Super timing for pruting på boligrenten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.