- Fortsatt oppgang i sysselsettingen og høyere reallønnsvekst vil bidra til god realinntektsvekst også de nærmeste årene, selv om veksten etter hvert vil bli dempet av høyere renter, skriver Handelsbanken Capital Markets i en ny konjukturrapport som legges frem idag.

Veksten i norsk økonomi tok seg godt opp i fjor, og meglerhuset tror konjunktursituasjonen vil bedre seg ytterligere de neste årene drevet av god vekst i husholdningenes forbruk og et kraftig oppsving i investeringene.

- Vi ser for oss at veksten i realdisponibel inntekt vil ligge i overkant av tre prosent årlig de neste tre årene, skriver analytikerne i rapporten.

Les også: - Gode utsikter for Norge

Årets lønnsvekst blir på 4,2 prosent, og stiger til 4,5 prosent neste år, for så å holde den takten i 2013, tror meglerhuset, som likevel tar høyde for at lønnsveksten kan likevel bli lavere hvis arbeidsstyrken skulle øke mer enn de har lagt til grunn, blant annet som følge av økt arbeidsinnvandring og reversering av trenden med at unge valgte å studere lenger under finanskrisen.

Lavere ledighet
Analytikerne peker på flere argumenter for økt lønnsvekst: videre oppgang i sysselsettingsveksten, nedgang i den allerede relativt lave arbeidsledigheten fra og med neste år og økt lønnsomhet i næringslivet.

Handelsbanken senker sitt anslag for årets ledighetsrate fra 3,6 til 3,4 prosent.

- Vi tror veksten i sysselsettingen vil ta seg ordentlig opp først fra og med neste år, og at ledighetsraten vil falle til 3,3 prosent i 2012 og videre til 3,1 prosent i 2013, skriver økonomene i rapporten.

- Mindre bratt renteoppgang
Den nye renteprognosen til Norges Bank tilsier at styringsrenten heves med 25 basispunkter i mai eller juni og at det deretter kommer to renteøkninger til i løpet av fjerde kvartal slik at renten ved utgangen av året vil være 2,75 prosent. Rentebanen innebærer at renten deretter økes med om lag to prosentpoeng innen utgangen av 2013.

- Men vi tror på en noe mindre bratt renteoppgang enn det som ligger inne i Norges Banks rentebane, skriver Handelsbanken.

Meglerhuset ser to hovedargumenter for dette:

For det første tror de at risikopåslaget i pengemarkedsrentene kan bli liggende noe høyere enn Norges Banks prognose mot slutten av året, noe de mener vil tale for en lavere styringsrente.

Pengemarkedsrente er det bankene betaler for å låne penger av hverandre.

- I dette ligger en antakelse om at endringene i Norges Banks låne- og innskuddsordninger overfor bankene, som trer i kraft i oktober, bare i liten grad vil påvirke påslagene i tremåneders pengemarkedsrenter, i hvert fall på kort sikt. Vi anslår at påslagene blir liggende på 50 basispunkter de neste tolv månedene, skriver Handelsbanken.

For det andre tror de at veksten internasjonalt kan bli lavere enn det Norges Bank ser for seg. Deres prognose er derfor at styringsrenten heves til 2,50 prosent i oktober og videre til 2,75 prosent innen utgangen av første kvartal neste år.

- Fortsatt sterk boligprisvekst
Boligprisveksten tok seg opp i fjor høst, og selv om månedsveksten har avtatt noe de siste månedene, ligger det an til god vekst i boligprisene også i år, mener analytikerne.

- Det er flere forhold som taler for fortsatt sterk boligprisvekst de neste årene, selv om vi tror veksten vil avta fra dagens nivå: høy befolkningsvekst, fortsatt god inntektsvekst, lave realrenter og en langsom oppgang i boligbyggingen, skriver Handelsbanken.

Boligprisene påvirker husholdningenes etterspørsel gjennom flere kanaler. For det første bidrar høyere boligpriser til at formuen til dem som eier sin egen bolig stiger. For det andre, og trolig enda viktigere, innebærer høyere boligpriser at husholdningene kan stille større sikkerhet for lån, noe som kan gi grunnlag for bedre rentebetingelser hos bankene og mulighet til å ta opp større lån, som igjen kan finansiere økt forbruk.

- Samlet tror vi det ligger an til fortsatt oppgang i husholdningenes forbruk fremover; mer presist ser vi for oss en forbruksvekst de neste årene på i overkant av tre prosent. Dette er lavere vekst enn det vi så i årene forut for finanskrisen; vi ser altså ikke for oss en ny ”kjøpefest”, skriver Handelsbanken Capital Markets i prognoserapporten.

Les flere saker:
Tidenes høyeste boligpriser
Super timing for pruting på boligrenten

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.