Når starter den amerikanske sentralbanken nedtrappingen av de massive støttekjøpene av stats- og boliglånsobligasjoner?

Spørsmålet har preget verdens finansmarkeder helt siden sentralbanksjef Ben Bernanke i vår kom med de første hintene om at nedtrappingen kanskje var i ferd med å nærme seg. Onsdag kveld kommer kanskje svaret.

Venter forsiktig nedtrapping
I markedet forventes det at sentralbankens markedskomité, som bestemmer sentralbankens pengepolitikk, etter sitt todagersmøte vil begynne den første, forsiktige innstrammingen av pengepolitikken.

- Møtet i Federal Reserve på onsdag blir den altoverskyggende begivenheten i USA, skriver økonomene Allan von Mehren og Steen Bocian i en oppdatering fra Danske Bank fra fredag.

Grunnen er at svært mange markedsaktører helt siden forsommeren har blinket ut nettopp dette møtet som en fornuftig anledning for sentralbanken å starte nedtrappingen. Siden september ifjor har sentralbanken hver måned brukt 40 milliarder dollar på å kjøpe boliglånsobligasjoner i markedet. I desember ble støttekjøpene trappet ytterligere opp med månedlige kjøp av statsobligasjoner for 45 milliarder dollar.

Etter rentemøtet i juni i år skisserte sentralbanksjef Ben Bernanke en plan for nedtrappingen av de månedlige kjøpene, som samlet altså er på 85 milliarder dollar. Han knyttet nedtrappingen tett opp til utviklingen i arbeidsledigheten: Kjøpene skal være helt avsluttet innen arbeidsledigheten har falt til 7,0 prosent.

Det kan ifølge Bernankes plan - som er basert på sentralbankens prognoser for arbeidsledigheten - bety at tidsplanen blir som følger:

  • Nedtrappingen av støttekjøpene kan starte i løpet av inneværende år
  • Støttekjøpene reduseres ytterligere utover våren og sommeren neste år
  • Avsluttes helt til sommeren neste år





Lenge til renteoppgang
Selv om den siste offisielle jobbrapporten kanskje ikke fullt ut understøtter en slik tidsplan, forventer økonomene i Danske Bank at sentralbanken starter med en forsiktig nedtrapping etter denne ukens møte.

- Arbeidsmarkedsrapporten fra august tegnet et mindre optimistisk bilde enn ventet av jobbveksten i de siste tre månedene, og den gjennomsnittlige jobbveksten for de siste seks månedene falt dermed til under nivået som enkelte medlemmer av Federal Reserve har betegnet som grensen for å begynne utfasingen. Det er derfor mulighet for at utfasingen påbegynnes senere, men andre nøkkeltall, som ISM-indeksene og antall førstegangsledige, tyder på mer markant bedring i jobbveksten og den økonomiske aktiviteten, skriver Danske-økonomene i oppdateringen.

Danske Markets tror nedtrappingen blir forsiktig, med en reduksjon på ti milliarder dollar til 75 milliarder dollar.

- Men Ben Bernanke vil på pressekonferansen formodentlig nok en gang understreke at den første økningen av sentralbankens styringsrente sannsynligvis ikke kommer før i midten av 2015. Vi forventer dessuten at Federal Reserve innfører en nedre grense for inflasjonen, slik at inflasjonen må ligge over denne grensen før sentralbanken vurderer å øke renten. Det bør ytterligere understøtte markedsforventningene til rentebanen for styringsrenten, skriver von Mehren og Bocian i oppdateringen fra Danske Bank.

- Sannsynlig med forsiktig nedtrapping
Økonomene i Handelsbanken Capital Markets i Norge venter også at sentralbanken denne måneden vil starte på nedtrappingen av støttekjøpene - en nedtrapping som i markedene har fått kallenavnet «tapering». Men også Handelsbanken-økonomene merker seg at amerikanske nøkkeltall har vært på den svake siden så langt i tredje kvartal.

- Når det gjelder arbeidsmarkedet, har sysselsettingsveksten skuffet på nedsiden de to siste månedene, og tallene bakover har også blitt revidert ned. Ledigheten har riktignok falt, men dette kan i stor grad tilskrives lavere yrkesdeltagelse; med andre ord at folk har gitt opp å søke jobb, og dermed gått ut av arbeidsstyrken. På den andre siden ser altså utsiktene fremover lysere ut. Sistnevnte forhold gir Fed et større spillerom, ved at støttekjøpene først og fremst vurderes ut i fra utsiktene for arbeidsmarkedet, skriver økonomene Kari Due-Andresen og Marius Nyborg Hov i mandagens morgenrapport fra Handelsbanken.

- Alt i alt virker det, etter vårt syn, sannsynlig at Fed vil begynne en forsiktig tapering nå i september. Dette vil også være i tråd med markedets forventning, noe som reduserer risikoen for en overreaksjon, konstaterer de to Handelsbanken-økonomene.

LES OGSÅ:

Her er Bernankes plan

Bernanke: Nedtrapping følger ikke en forhåndsbestemt plan

Høyere renter først i 2015

Bernanke holder foten på gasspedalen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.