Rentekomiteen i den amerikanske sentralbanken besluttet onsdag å fortsette med de massive støttekjøpene av verdipapirer i samme tempo som tidligere. På USA-børsene snudde likevel aksjeindeksene kraftig ned da sentralbanksjef Ben Bernanke startet sin pressekonferanse én og en halv time før børsene avsluttet handelen.

For selv om selve pressemeldingen ikke inneholdt nye signaler om når støttekjøpene skal trappes ned, benyttet Bernanke pressekonferansen til å forberede markedet på at nedtrappingen kan komme til å begynne allerede i år.








Ny informasjon
Forutsetningen er at sentralbankens prognoser for prisveksten og arbeidsledigheten viser seg å stemme.

- Dersom tallene som kommer inn i stor grad er på linje med denne prognosen, tror komiteen nå at det vil være riktig å redusere størrelsen på oppkjøpene senere i år. Dersom de påfølgende tallene er på linje med våre nåværende forventninger for økonomien, vil vi fortsette å redusere størrelsen på oppkjøpene gjennom veloverveide skritt gjennom første halvdel av neste år, for så å avslutte dem ved halvårets slutt, sier Bernanke.

Nå vet vi mer
Seniorøkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener Bernanke på pressekonferansen ga mye klarere signaler enn pressemeldingen fra sentralbanken tidligere på kvelden ga.

- Nå har vi mye klarere indikasjoner på når støttekjøpene skal avsluttes, sier Syed.

I tillegg til at Bernanke ga en slags tidsplan for når kjøpene skal avsluttes, ga han også et helt konkret mål for når kjøpene skal opphøre helt. Bernanke ser nå for seg at kjøpene skal være helt avsluttet når arbeidsledigheten faller til syv prosent fra dagens nivå på 7,6 prosent.

- Det fikk vi ikke vite i pressemeldingen, sier Syed.

Han tror Bernanke brukte kveldens pressekonferanse til å forberede markedsaktørene på at kjøpene snart avsluttes ved å gi en mer presis plan enn tidligere:

  • Nedtrappingen av verdipapirkjøpene kan starte i løpet av inneværende år
  • Verdipapirkjøpene trappes gradvis ned utover våren og sommeren neste år
  • Avsluttes helt til sommeren neste år
  • Markedet vet også at kjøpene nå skal være helt avsluttet innen arbeidsledigheten har falt til 7,0 prosent
  • Tidligere har markedet fått vite at styringsrenten kan begynne å stige igjen når ledigheten faller under 6,5 prosent.

Spent på signalene
Etter at referatet fra det forrige rentemøtet i begynnelsen av mai avslørte at flere av medlemmene i rentekomiteen ønsket å vurdere en nedtrapping av støttekjøpene allerede etter denne ukens møte, var det knyttet stor spenning til hvilke signaler sentralbanken ville gi onsdag.

Mange markedsaktører ser ut til å ha festet seg ved at sentralbanken nå mener at nedsiderisikoen for arbeidsmarkedet og den økonomiske veksten er lavere enn for noen måneder siden. Selv om dette er en positiv nyhet med tanke på bedringen i amerikansk økonomi, blir det i markedet tolket som et signal på at en nedtrapping av støttekjøpene og en påfølgende renteoppgang har rykket nærmere.

Etter å ha falt merkbart etter at sentralbankens pressemelding ble kjent to timer før stengetid, ble nedgangen betydelig forsterket etter at Bernanke begynte å snakke. Til slutt endte alle de tre toneangivende aksjeindeksene i USA kraftig ned:

Dow Jones Industrial Average falt 1,35 prosent til 15112,19 poeng.

Nasdaq Composite falt 1,12 prosent til 3443,,20 poeng.

S&P 500 falt 1,39 prosent til 1628,93 poeng.

LES OGSÅ: Fed fortsetter med massive støttekjøp

Markedets store frykt: - Alt snakket er sterkt overdrevet

Tror USA holder seddelpressen igang

I kveld kan Bernanke gi kraftig børsløft

Bernanke går trolig av neste år

Markedet gruer seg til at han skal si noe igjen

Tror USA holder seddelpressen igang

Advarer mot «forrædersk» stimulansekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.