Sjefstrateg Albert Edwards i Societe General mener europeiske aksjer ikke har vært billigere på en generasjon, og rister på hodet av fondsforvaltere som i stedet går hodestups inn i obligasjoner.

- Europa er utvetydig billig i form av verdsettelse. Glem kaoset som pågår i eurosonen. Man er bare i stand til å kjøpe seg inn ekstremt billig når det er kaos, sier Edwards.

Sjefstrategen og teamet hans samlet nær 1000 investorer på fasjonable Marriott Hotel i London tirsdag kveld under Société Générales årlige strategikonferanse.

Ørene spisses i det ordene faller. De ivrigste kvitrer at superpessimisten har snudd. Eller?

Jeg venter at det vil bli et fullstendig blodbad og at de ulike finanspolitiske valgene vil sørge for det Edwards

Latterlig
Bakteppet er at fondsforvaltere over de siste tyve årene har drastisk redusert sin eksponering mot aksjer og økt tilsvarende i obligasjoner, noe som har forsterket seg de siste årene.

I dag utgjør obligasjonsandelen blant britiske pensjonsfond over 43 prosent av porteføljene og har forbigått aksjer, påpeker Edwards.

Selv han, en «innbitt pessimist» som han kaller seg selv, begynner å synes flukten fra aksjemarkedet er latterlig.

- Selv om det er den største muligheten på en livstid til investere i aksjer, er de fordømt til å redusere vektingen, sier Edwards.

Istid
Sjefstrategen, som er viden kjent for sitt pessimistiske verdensbilde, har lenge ment at vi står overfor en ny «istid» der lav avkastning vil være normalen.

Menigheten av tilstedeværende fondsforvaltere var derfor godt forberedt på to timer med selvpisking i London – under invitasjonen – «Det er mørkt ute, og vi har solbriller på».

Edwards var også rask til å helle kaldt vann i årene på dem hadde inntrykk av noe annet under spørsmålsrunden. Han er fortsatt sterkt undervektet i aksjer.

- Jeg tror aksjer fortsatt er i nedadgående markedssyklus, sier sjefstrategen.

Han mener avkastningsforholdet mellom obligasjoner og aksjer i Europa og USA viser mange av de samme tegnene som i Japan, selve bildet på istiden, der avkastningen har vært null eller negativ i flere tiår.

Forskjellen er at vi ikke har nådd det samme desperasjonsnivået, mener strategen.

Venter mer smerte
Han advarer mot kraftige fall i aksjemarkedene de neste årene og spår blant annet at S&P-indeksen vil gå under 666 poeng. Indeksen sluttet til 1481 poeng torsdag.

- Jeg venter at det vil bli et fullstendig blodbad, og at de ulike finanspolitiske valgene vil sørge for det. De vil eksplodere og tåkelegge alt, sier han til en humrende festsal.

Derfor avhenger spørsmålet om man skal investere på hvor lang horisont man har. Er man en langsiktig investor med en horisont på mer enn ti år burde man sannsynligvis kjøpe aksjer, ifølge Edwards. Om man tåler nedturen. Han har derimot ikke tro på høyrentemarkedet.

- Men jeg tror det er mer smerte fremover for uforberedte investorer. Spesielt innen for høyrente-markedet. Dette er et område som, når lønnsomheten begynner å forsvinne som vi ser tegn til nå, er det første som vil sprekke, sier strategen.

Strikken vil ryke
Han mener strikken før eller siden vil ryke og treffe investorene i ansiktet, og at det er de svakeste fondssparerne som vil lide mest.

- Forhåpentligvis vil ikke småspareren bli totalt utryddet av dette, men jeg frykter det.

Er han blitt mer positiv? Kun i den grad man allerede er et stykke ut i et strukturelt nedadgående marked, som ikke vil fortsette i det uendelige, og at man er der man er i dag, er svaret han gir seg selv.

- Jeg føler meg likevel mer positiv da. Kanskje er det fordi jeg skal på ferie i dag, men i sjelen min føler jeg meg mer positiv, sier han til stor latter.

- Heldige Norge
Senioranalytiker Øystein Stephansen i DNB Markets var også blant de mange tilhørerne i salen. Han synes ikke at budskapet fra Edwards har endret seg.

- Det støtter oppom det han har sagt tidligere, og man vet hva man går til, sier han til DN.no.

Analytikeren, som tidligere har sittet i strategirådet for Statens pensjonsfond Utland, lar seg ikke tynge av Edwards dystre utsikter for verdensøkonomien. Men, han erkjenner at Norge er i en særstilling.

- Det er når du går på arrangementer som dette at man skjønner hvor heldige vi er i Norge, sier han.

Les også:
- Noe gikk fryktlig galt i i november

- Kan bli en giftig kombinasjon

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.