Aksjestrateg Albert Edwards i Societe Generale heller kaldt vann i årene på dem som håper på et godt aksjemarkedet i det vi går inn i det nye året.

"Forvent at svake resultater og svake makrotall kan bli en giftig kombinasjon", skriver Edwards i en fersk oppdatering

Resultatskrell
Til tross for makrotall fortsetter å overraske positivt, har aksjemarkedene begynt å falle, påpeker han.

Og selv om bekymringen rundt det amerikanske budsjettstupet tynger, var S&P-indeksen i problemer lenge før presidentvalget i USA, ifølge ham.

"Det er ikke det forestående budsjettstupet markedet bekymrer seg for, men det faktiske lønnsomhetsstupet vi allerede har falt utfor", skriver Edwards.

Historien gjentar seg
Han tror at USA allerede er resesjon.

"I midten av 2008, til tross for positive økonomiske overraskelser, var økonomien faktisk i resesjon seks måneder tidligere og lønnsomheten var allerede bratt fallende. Likevel aksepterte nær sagt ingen økonomer at USA allerede var i resesjon. Det er akkurat det jeg tror skjer i dag!", skriver strategen.

Mer pessismistiske analytikere
Edwards mener at lønnsomhetsutviklingen er nøkkelen til å forstå siste tids nedgang i aksjemarkedene. Samtidig har optimismen blant amerikanske analytikere snudd, ifølge ham.

"Vi har tidligere fremhevet at det er endringen i analytikeroptimisme (fremfor nivået) som ser ut til å bestemme endringen i aksjemarkedet. Med en negativ endring i optimismen, bidrar det til å forklare svekkelsen i markedet siden toppen i juli", heter det.

Forrige gang man så et lignende fall i stemningen blant analytikerne var også i midten av 2008, da USA allerede var i resesjon, påpeker Edwards.

"Forvent ikke nyåret å bringe annet enn skuffelse", oppsummerer han.

Les også:
<b>- Det kommer smerte, og den kommer til å være veldig stor</b>

- Jeg får nesten lyst til å gråte

- Det er på tide å ta hodet ut av sanden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.