- Jeg tror han vil gå inn i tradisjonen av gode norske sentralbanksjefer, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities om valget av Øystein Olsen som ny sentralbanksjef.

Les også: Her er den nye sjefen i Norges Bank

- Det er et godt valg. Han er en dyktig økonom, han har ledererf#229 og han er et forstandig menneske, sier Andreassen.

Selv om han ikke er spesielt overrasket over valget, mener han at det ikke var helt opplagt etter at tidligere oljefondsjef Knut N. Kjær også søkte på stillingen.

- Det var en annen veldig god kandidat også. Det var ikke åpenbart at han ville bli valgt.

Ny hverdag
Andreassen tror at Olsen, som i dag er sjef i Statistisk sentralbyrå (SSB), nå vil få en helt annerledes hverdag.

- Det er en spennende og morsom jobb, og det blir nok den tøffeste jobben han har hatt. Det er ikke det at det er lett å lede SSB, men det han nå gjør vil angå veldig mange flere enn tidligere. Og det vil selvfølgelig prege han og det preger alle som har en slik ansvarlig posisjon, sier sjeføkonomen.

Han tror Olsen vil videreføre de endringene som Svein Gjedrem har gjennomført i sine snart 12 år i sentralbanksjefstolen.

- Det vil være en kontinuitet, men det betyr ikke at ting vil være uendret.

Stabilitet i økonomien
Han peker på at sentralbanken i løpet av Gjedrems tid har lagt mindre og mindre vekt på kortsiktig oppnåelse av inflasjonsmålet og i stedet gradvis har lagt mer vekt på stabilitet i økonomien.

- Ifjor kom meldingen fra Norges Bank om at den ikke har en fast tidshorisont på å nå inflasjonsmålet, men at kan bruke nokså lang tid dersom hensynet til finansiell stabilitet og stabilitet i produksjon, sysselsetting og inflasjon frem i tid tilsier det, påpeker Andreassen.

Andreassen tror at Øystein Olsen vil fortsette på denne utviklingen.

- Hvis det er noe jeg har forstått av det Olsen tenker på rundt økonomi så er det at han vil gå videre på den veien. Hadde ikke Gjedrem begynt på den veien så ville Olsen ha gjort det raskt. Men nå er den veien allerede staket ut.

Flere ansvarsområder
Sentralbanksjefen er imidlertid ikke bare sjef for den norske pengepolitikken. Han har også ansvaret for Statens pensjonsfond utland, ofte omtalt som oljefondet. Akkurat den delingen mener Andreassen at Olsen bør gjøre noe med.

- Det vil være utfordrende å både være sjef for Statens pensjonsfond utland og samtidig drive pengepolitikken. Når han får satt seg inn i saken tror jeg han burde gi et innspill der hovedkonklusjonen burde bli at oljefondet burde organiseres som en selvstendig enhet utenfor sentralbanken. Det er oljefondet stort og sterkt nok til å klare nå i dag. Det var riktig å gi det fødselshjelpen, men nå er det over, mener Andreassen.

Det foreslo også NHH-professor Thore Johnsen tidligere i høst: Vil flytte ut oljefondet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.