«Det er litt lite entusiasme blant aksjemeglerne. Det positive er at denne dealen bare må gjøres, koste hva det koste vil. Selskapet trenger penger ...».

Stian Winther, prosjektleder og kjent obligasjonsmegler i Pareto Securities, var tydelig bekymret da han satte seg foran pc-en 28. april 2008 og skrev en intern epost.

Tidligere samme dag hadde Winther lansert det nye prosjektet for sine meglere. 75 millioner dollar, eller rundt 380 millioner kroner, skulle hentes inn fra selskapets kunder til et nytt konvertibelt obligasjonslån til selskapet MPF Corp. For Pareto Securities dreide det seg om 18 millioner kroner i honorar, skriver Dagens Næringsliv mandag.

MPF Corp er grunnlagt av Wilhelm Blystad, den kjente investoren fra 1980-tallet. Et avansert boreskip skulle bygges ved det spanske verftet Dragados. Milliarder var allerede hentet inn til prosjektet gjennom lån og aksjeemisjoner, men MPF Corp trengte mer penger.

En kjempedeal
5. mai lyktes Winther og hans kolleger i Pareto Securities. Blant investorene i lånet var de tre Stavanger-investorene Rolf Hodne, Bernt Helland og Hallvard Velde som skjøt inn 24,4 millioner kroner i det som deres Pareto-megler beskrev som en «kjempedeal».

Men allerede før mai var omme, var det klart at investeringen var langt fra en kjempedeal. Budsjettet sprakk med nye 200 millioner dollar og aksjen ble suspendert. I september 2008 ble selskapet slått konkurs.

Året etter konkursen varslet de tre et søksmål mot Pareto Securities.

Like før helgen falt dommen i saken. To av investorene, Hodne og Helland, får tilbake halvparten av investering pluss renter, mens Velde får hele beløpet pluss renter.

- Vi har mottatt dommen, og vi vil studere denne nærmere i samråd med vår advokat. Noen ytterligere kommentar har vi foreløpig ikke, sier juridisk direktør Ole Wetlesen Borge i Pareto Securities til DN.

- Jeg tror denne dommen betyr slutten på de tidene der meglerbransjen nokså ukritisk kan ta imot opplysninger fra selskapene som utsteder lån, uten å gjøre egne grundige undersøkelser av selskapet og prosjektet som skal låne pengene, sier advokat Fred A. Gade i Arntzen de Besche, som førte saken for investorene, til DN.

Flengende kritikk
Dommen inneholder flengende kritikk av meglerhuset, som det siste tiåret vært den helt dominerende aktøren i dette markedet. Det er Paretos innhenting av informasjon og salg som får gjennomgå.

Et av punktene er at Pareto aldri hadde kontakt med hverken selskapets administrerende direktør Wilhelm Blystad eller styreleder Hans Petter Finne.

Heller ikke Pareto-megleren salgsarbeid levnes lite ære i dommen. «Retten finner at det salgsarbeidet som skjedde om kvelden den 28. april 2008 overfor de investorene var av en slik karakter at det ikke bare var i strid med god forretningsskikk, men deler av det hadde klare elementer av grov uaktsomhet.»

Det heter i dommen at Pareto-megleren som var i kontakt med de tre Stavanger-investorene ga ukorrekt informasjon om en rekke forhold. Ifølge dommen må informasjonen han ga enten bygge på informasjon fra lederen av obligasjonsbordet i Pareto Securities eller «være fri diktning».

Les også:

<b>Refser Pareto</b>

<b>«Jeg har mistet det som er viktigst for meg, yrket mitt»</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.