Norges mektigste medietopper møtte fredag kulturministeren i et forsøk på å vinne frem med sitt syn på hvem som skal få og på hvilke kriterier når staten skal lage en ny avtale med en kommersiell allmenkringkaster.

Ellers som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen oppsummerte det på vei inn i møtet:

- Er det dette man kaller en dans rundt gullkalven?

Kulturdepartementet har lovet å fremme en stortingsmelding om kommersiell allmennkringkasting innen utgangen av 2016.

I dag har TV 2 status som kommersiell allmennkringkaster med spesielle privilegier gjennom en avtale med staten.

Det liker flere av konkurrente svært dårlig.

Bakgrunn for saken: Regjeringen ber om enda flere tv-innspill fra Discovery, Schibsted, NRK og TV 2

Kringkastingssjef Thor Gjermund Erisken (i midten). Foto: Javier Auris Chavez
Kringkastingssjef Thor Gjermund Erisken (i midten). Foto: Javier Auris Chavez (Foto: Dagens Næringsliv)
 

TVNorge-sjefen: TV 2 dopes

Administrerende direktør Harald Strømme i Discovery, som eier TVNorge, sammenligner dagens ordning med doping. At TV 2 vil slutte med nyheter eller flytte fra Bergen, tror han heller ikke på.

- Er problemet reelt og trusselen troverdig? Vil en statstøtte løse problemet? Er det riktig medisin? Og er medisinen fri for uheldige bivirkninger, spør Strømme retorisk.

Før han svarer selv:

- Svaret er nei på alle disse spørsmålene. Denne medisinen står absolutt på dopinglisten. Og pakningen er i dette tilfellet godt merket.

Schibsted til angrep på støtten

Administrerende direktør Didrik Munch i Schibsted Norge, Norges største mediekonsern, gikk også til angrep på statens avtale med TV 2 fredag. Han argumenterer for å vri mer penger over på en mer allmenn støtte til norske medier, uavhengig av hvilken medieplattform de er på.

- – Det er ingen logisk grunn til å si at TV 2 er mer verdt enn lokalaviser [...] og riksaviser, sier Munch, som leder et selskap som eier flere av disse avisene.

TV 2 avviste diskusjonen

Nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 avviser innspillene blankt.

– Dette møtet handler ikke om hvorvidt vi skal ha [en kommersiell allmenkringkasteravtale], men hvordan den skal videreføres, sier han.

Før han minner om at TV 2 har skapt «hundrevis av arbeidsplasser i Bergen» og skapt «verdensledende teknologibedrifter».

Han minner også om at det ikke er spesielt lønnsomt å drive med nyheter på TV 2, og viser til eksempler på kanaler som har lagt ned nyhetene.

Det mener Munch i Schibsted skjuler en tom trussel:

– Det er ingen logisk grunn til å tro at TV 2 vil slutte med nyheter om de mister statstøtten, sier Munch.

Professor: skrot hele avtalen

Arbeidet pågår samtidig som tv-markedet er i rask omveltning, og kabel-selskaper som Get og Canal Digital kjemper en Milliardkamp om tv-kunder dnPlus Og det finnes de som mener tiden rett og slett har gått fra dagens statsstøtte til TV 2.

Professor i journalistikk Arne H. Krumsvik ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener tiden er moden for å skrote hele avtalen, begrunnet med tre punkter:

- Subsidier kan ikke stoppe medieutviklingen. En støtteordning vil ikke løse problemene til kringkasteren, TV 2. En slik mediepolitikk vi hindre innovasjon og nyskapning, sier Krumsvik.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

 

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.