- Dette er riggen vi brukte i Canada. Der fant vi olje. Mye olje. Det er så vidt vi forstår det største funnet i verden i år. Det er også det største funnet vi har gjort i utlandet, sier Helge Lund, på selskapets kvartalspresentasjon.

Han snakker om funnet Bay du Nord 500 kilometer utenfor kysten av Canada.

- Det er vel også riktig å si at området rundt funnet er veldig spennende.

- Dette kan bli Statoils internasjonale Johan Sverdrup-felt, sier Lund.

Statoil leverte i dag tredjekvartalsresultater noe under forventningene.

Les mer: Svakere fra Statoil

Flere funn
Statoil har 65 prosent eierandel i Bay du Nord, og har også gjort to andre funn i området, 10-20 kilometer fra hovedfunnet.

- Vi jobber med hva er neste steg for Statoil her. Vi har høy eierandel, det er et land vi kjenner med stabile rammevilkår som er industrielt sterkt. Det er også i et område som jeg synes passer godt med kjernekompetansen i Statoil. Jeg tror vi kan være en god operatør og en god partner der, sier Lund.

Langt fra land
Analytiker Trond Omdal sa da funnet ble gjort at det kom til å bli dyrt. Og mens Helge Lund jubler over funnet i Canada, langt fra land, og uten kjente ressurser i nærmijløet, mener Statoil at lønnsomheten i Johan Castrup, rett nord for Snøhvit-feltet i Barentshavet, er usikker.

- Det er noen likhetstrekk mellom disse, men investeringene gjøres i ulike land, det er forskjellige reservoarer og muligheter i områdene rundt, så det er ikke direkte sammenlignbart. Men basert på det vi ser rundt Bay du Nord, blir dette et veldig lønnsomt og godt felt for Statoil. Men det er veldig mye arbeid som skal gjøres fortsatt, for å avdekke ytterlige ressurser rundt, men også for å finne utbyggingskonsept. Det kommer vi tilbake til.

- Det er vel en del kompliserte infrastrukturspørsmål også der?

- Ja, potensielt, men det er jo løsninger for for eksempel hvordan man laster olje, men disse konseptene må vi komme tilbake senere.

Vil ikke signalisere utålmodighet
Lund trekker frem blant annet ulike skatteregimer i Canada og Norge. Da den rødgrønne regjeringen strammet inn i oljeskatten i vår, for å bruke pengene på å styrke fastlandsøkonomien sa Statoil at de endringene satte Johan Castberg-utbygging og Snorre-utvidelse i fare.

- Er du skuffet over at det ikke er kommet klarere signaler fra den nye regjeringen om å gjøre om denne endringen?

- Nå har den nye regjeringen sittet i bare to uker, så jeg har ingen behov for å signalisere noe utålmodigeht rundt det. Argumentene er de samme som vi presenterte for Stortinget og regjeringen i vår. Det gjør det mer krevende med prosjekter som krever mye investeringer i infrastruktur, typisk Johan Castberg. Det blir også mer krevende med investeringer i enden på felt, sånn som på Snorre 2040, og prosjekter som handler om økt oljeutvinning, fordi det også typisk krever mye kapital. Men nå får vi avvente å se hva den nye regjeringen tenker om dette, sier han.

- Blir det lettere å jobbe godt mot et parti du kjenner bedre?

- Jeg synes vi har hatt et utmerket samarbeidsforhold med den foregående regjeringen og jeg tror det kommer til å gå bra med denne regjeringen også. Min politiske fortid har ingenting med det å gjøre for det var på slutten av åttitallet og det er ikke mange av de jeg kjenner godt fra den tiden, så det er helt uavhengig meg som person, sier han.

Lund var utenriks- og sikkerhetspolitisk rådgiver for Høyres stortingsgruppe i 1988–1990.

LES OGSÅ:
Svakere fra Statoil

<b>- Statoil har funnet mest olje og gass i hele verden i år</b>

<b>- En gedigen ny mulighet for Statoil</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.