- For å være helt ærlig så er det mye lettere å forvalte fem millioner dollar enn fem hundre milliarder dollar, ser Mauldin til DN.no.

Vi treffer John Mauldin på Marriott Hotel i London tirsdag kveld, der han er innom Société Générales årlige strategikonferanse. Han er på en rundreise i Europa etter å ha turnert de skandinaviske hovedstedene med Skagenfondene.

Mauldin mener at oljefondets størrelse, med en verdi på 3.900 milliarder kroner, er en hemsko i seg selv.

- Men jeg synes ikke synd på dem, de fleste av oss ville like å ha det problemet med å forvalte det beløpet effektivt, sier han.

En annen utfordring er at tidene med 7-8 prosent avkastning er over og ikke vil komme tilbake på «lang tid», ifølge ham.

Hvis Mauldin hadde bestemt, hadde han hatt en lavere aksjeandel i oljefondet, og erstattet den med investeringer som ga løpende inntekter. Han trekker frem eiendom og alternative plasseringer, inkludert strategiske eierskap i private virksomheter, som eksempler.

- Problemet er at dere er markedet, sier han.

- Jeg ville nok satt sammen porteføljen min slik at den så mer ut som et rentefond. For meg er eiendom en kjøpsanbefaling. Det betaler deg penger, så jeg ville nok ha mer av det. Og jeg ville hatt mer venture capital, selv om det er tøffe løp, sier han.

Med verdier på nærmere 4000 milliarder kroner kan man ikke målstyre og forvalte et fond strategisk, forklarer Mauldin.

- Dere har alle Guds penger, sier han.

- Alle pengene som finnes
Statens pensjonsfond Utland forvaltes av Norges Bank Investment Management (NBIM) på mandat fra Finansdepartementet, og er forankret i Stortinget.

Mandatet tilsier at fondet skal eie 60 prosent i aksjer og 40 prosent i obligasjoner. På sikt skal eiendom, der fondet for få år siden gjorde sine første kjøp, utgjøre fem prosent, mot en brøkdel idag.

Det er mye lettere å forvalte fem millioner dollar enn fem hundre milliarder dollar Mauldin

Mangel på objekter
Finanseksperten understreker at han ikke har fulgt med på oljefondet, men at det er godt kjent i markedet.

Han har ingen problemer med å forstå at eiendomsandelen i NBIM vokser sakte.

- Problemet for alle er å finne fornuftig prising. Alle vil ha eiendom og de gode objektene er vanskelig å få tak i, sier Mauldin.

Problemet ved å skille seg ut
For en drøy måned siden uttalte også tradingsjef Øyvind G. Schanke i NBIM at man fikk lite betalt for å skille seg ut i aksjemarkedet.

Les også: - Det er de samme som sitter og bytter aksjer

- Ingen tør å skille seg ut for du får ikke ny kapital ved å skille deg ut, med mindre du gjør det ekstremt bra. Og sannsynlighet for å gjøre det ekstremt bra, den er ganske liten, sa han.

- Ville ha solgt tiden
Schanke sa imidlertid også at oljefondet i kraft av sin horisont kunne ha unike muligheter til avkastning. For eksempel å tenke mer som et meglerhus, og ta betalt for likviditet. Mauldin tror også dette er veien å gå.

- Det som dere har, og som ingen andre har, er tid. Jeg ville ha solgt tiden min. Dere kunne sikkert ha etablert en egen enhet som satt og mediterte over hvordan tid kunne selges, sier analytikeren.

Mauldin er likevel ydmyk for at det er flinke folk som allerede er satt til å forvalte oljeformuen.

- Du vet, jeg kan ikke gi dem noen strålende idéer som de ikke allerede har tenkt på, eller som de ikke har hatt ti konsulenter fortelle dem, sier han.








Les også:
- Det er de samme som sitter og bytter aksjer

Oljefondet klar til å kjøpe amerikansk eiendom


Skjuler 500 aksjemilliarder i mørket

Oljefondet kjøper logistikkeiendom for nær 9 mrd.

Oljefondet bruker 6,1 mrd på kontorbygg i Sveits (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.