Da Christian Ringnes, toppsjefen i Eiendomsspar, snakket til 500 deltagere på eiendomskonferansen Citykonferansen onsdag ettermiddag, var det lett å tro at han hadde gått feil og heller holdt nyttårstale for banknæringen.

- Det er kjempeviktig for oss hvordan bankene har det. Heldgivis har de det bra, sa en energisk Ringnes.

- Innlånsrenten er på vei ned. De tjener fryktelig gode penger for tiden. Det skal vi være glade for, strålte Ringnes.

Hans begeistring skyldes at han forventer at dette på sikt vil komme folk som ham tilgode.

- De skal jo et sted med disse pengene, konkluderte han.

Næringen Ringnes representerer legger i likhet med banknæringen et godt år bak seg.

Les også: Snart blir boliglånet dyrere

Råvarene blir stadig billigere
Men de siste årene har bransjen opplevd at bankene har blitt mer knipne og at flere har måttet rette seg mot obligasjonsmarkedet for å skaffe kapital til å realisere prosjekter.

Derfor mener han at mulighetene for at bankene igjen løsner på pengepungen er verdt å applaudere.

- I 2014 og 2015 blir det enda litt morsommere å gå til banken, sa Ringnes til forsamlingen og gjorde et poeng ut av at tidene har vært eksepsjonelt gode.

- Fjoråret var slett ikke så verst for oss som er i eiendom. Sånn sett er det nesten utrolig at vi ikke er flere her, sa han.

Ringnes tror på fortsatt lave renter, noe som er alfa omega for eiendomsbransjen.

- Det er vår eneste virkelige råvarekostnad, så han og pekte på at den har gått ned fra 11 prosent på 90-tallet til rundt tre prosent idag.

- Og hver gang det har blitt vanskelig for oss, så har renten blitt satt ned, smilte han og fortsatt lovprisingen.

Les også: - Boligprisene kan falle

Aftenbønn
- På kort sikt ser det innmari bra ut for oss. Jeg tror 2013 blir enda bedre enn 2012.

Christian Ringnes mener mye av det som gjør Norge til annerledeslandet er oljen.

- Vi er et oljeland i mye større grad enn det mange politikere tør innrømme når de vil ta æren for at det ikke går så verst her i landet, sa han.

Ettersom fortsatt høy oljepris er avhengig av vekst i verdensøkonomien, mener Ringnes det er viktig å sette sin lit til fortsatt vekst i riktig del av verden.

- Det er ikke USA og Europa. Det er de fremvoksende økonomiene generelt og Østen spesielt. De må vi be for i aftenbønnen, sa Ringnes.

Idiot eller geni
Han er ikke i tvil om at de gode tidene vil fortsette:

- Jeg tror Norge er annerledeslandet og kommer til å fortsette å leve på stor fot. Kronen er mer verdt, og vi kan kjøpe mer i utlandet. Vi er flere og kan kjøpe mer, dette blir det vekst av, fortsatte han.

- Dere og jeg kommer til å få en fantastisk tid fremover!

Men om noen av deltagerne begynte å tro på egen fortreffelighet etter å ha hørt Ringnes prate, jekket han dem raskt ned igjen.

- Det er markedet som tjener penger for oss, sa han og la til:

- Det er bedre å være idiot i et godt marked, enn geni i et dårlig marked.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.