- Vi har ikke en opplevelse av å selge butikken vår, sier First Securities-topp Jørgen Pleym Ulvness.

I natt signerte han avtalen som sikrer han og de andre First-eierne 550 millioner kroner på deling. Svenske Swedbank, som har vært på eiersiden i åtte år, kjøper nå resten av meglerhuset fra de First-ansatte.

First er verdsatt til rundt 1,1 milliarder kroner ifølge Dagens Næringsliv, og Ulvness' del av potten blir på drøyt 20 millioner kroner.

- Vi selger ikke for å cashe inn. Vi skal fusjonere og integrere. Vi er godt komplementære; vi er sterke der de ikke er det og de er sterke der vi ikke er det, sier Ulvness.

- Vi selger noen aksjer for å skape en ny plattform som vi tror på. Dette er ingen fiendtlig overtagelse, men sikrer gjennomføringsevnen vår. Det er det som driver oss, og ikke kronene for et salg, legger han til.

Les også: First-ansatte får 550 millioner

Kan klare alt
Etter finanskrisens herjinger var det mange banker og meglerhus som lå med brukket rygg. Da Michael Wolf tok over som toppsjef i Swedbank i slutten av 2008, var hovedoppgaven å få banken på fast grunn igjen. Det har han lykkes i.

- Nå kan vi klare hvilken som helst lavkonjunktur uten noe ekstra finansiering, sier han.

 



Og med penger på bok begynte forhandlingene om å ta over hele First Securities i januar i år. Det har vært en lang prosess, men Ulvness mener det var viktig å bruke tid på å bli enige om hvordan First og Swedbank skulle gå videre sammen.

- Vi har ikke turt å ta steget fullt ut før nå, sier han.

Kampen om balanse
Med en bank i ryggen får Ulvness den drahjelpen han trenger for å ta større markedsandeler i Norge. Det er ikke tvil om at penger på bok gir meglerhuset større pondus i kampen om oppdragene som virkelig drar inn kroner.

- Vi har alltid vært gode rådgivere i Norge, og ledende på fusjoner og oppkjøp. Men når vi nå sikrer en sterkere balanse blir vi en mer effektiv gjennomfører, på den måten sikrer vi best mulig priser for våre utstederkunder, sier han, og legger til:

- Balansekapasitet viktig. Kampen kommer til å stå mellom de som har balanse tilgjengelig.

- Hvor mye av dette skyldes finanskrisen?

- Jeg tror at noe av det som har skjedd etter finanskrisen er at alle kunder er opptatt av å ha sterke banker som partnere, sier Ulvness.

- Norsk næringsliv og norske primærsektorer er kapitalintensive. Å være rådgiver i Norge er et bra sted å være, legger han til.

Hot marked
Et marked First skal satse enda sterkere på nå, er obligasjonsmarkedet. Markedet for høyrenteobligsjoner er sjeldent varmt nå, og de fleste meglerhusene i byen ruster nå opp sine obligasjonsbord.

Les også: - Det er ekstremt bra om dagen

- Den siste seks ukene har vi sett én større obligasjonstransaksjon i uken. Det forventer vi bare at skal fortsette fremover. Alt som ble kontrahert og finansiert i 2006 og 2007, kommer til forfall de neste årene. I tillegg var det mange som refinansiete kortsiktig på tampen av 2008, som kommer til forfall løpende nå, sier Ulvness, og fortsetter:

- Det er ikke noe tvil om at det markedet kommer uavhengig av den globale finansielle stillingen. Det er dette vi først og fremst ser på nå. Vi ser på det som fantastisk interessant.

- Er det penger på gaten nå i dette markedet?

- I et bullmarked kan man hente penger på gaten. Det er ikke sånn i den syklusen vi er i nå.

Les også:

- Har du kjøpt? Jeg har kjøpt!

- Vi har ikke sett noen ild (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.