- Det er usikkerhet og uro. Men vårt hovedscenario er at det ikke blir en dobbeldipp, at verdensøkonomien vil utvikle seg positivt, men at det vil bli store forskjeller mellom land og regioner, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor til DN.no.

Ferie
Bjerke, som leder Norges desidert største bank, har akkurat lagt frem resultatene for årets andre kvartal, bare ni dager etter at kvartalet ble avsluttet. I DnB Nors hovedkvarter på Aker Brygge hersker det mer enn bare vanlig fredagsstemning. Ledelsen og regnskapsavdelingen har jobbet på spreng for å få klar tallene før fellesferien.

Nå kan de ta fri, vel vitende om at kvartalstallene ble godt mottatt i markedet. Rune Bjerke drar selv på ferie til, av alle steder, Hellas - et av landene som kan ha mange vanskelige år foran seg.

- Enkelte land i Europa vil slite hardt, men vi tror ikke at det vil føre til noen ny finanskrise. Vi tror at mye av det som gjøres i forhold til å kutte ned på offentlige utgifter og restrukturere gjeld vil virke langsomt positivt, sier Bjerke.

Kan få et løft
Kostnadskutt og nedbetaling av gjeld er imidlertid ikke virkemidler som man umiddelbart forbinder med oppgangstider og økt velstand. Bjerke ser likevel et mulig lyspunkt for disse nasjonene.

- Hvis euroen utvikler seg litt svakere mot dollar, vil kanskje eksportvirksomheten i disse landene få et løft av det. Men til syvende og sist er det et spørsmål om hvilke krefter som virker sterkest, sier Bjerke.

Høyere kostnader
Uroen rundt europeiske statsfinanser har ført til kraftig oppgang i markedsrenter og risikopåslag. Usikkerheten rundt hvilke banker som er eksponert mot landene som sliter tyngst med finansene har ført til at bankene nå tar stadig bedre betalt for å låne penger til hverandre.

DnB Nor har så langt gått mer eller mindre klar av Europa-krisen, men den norske storbanken er heller ikke helt uberørt. Også her hjemme har pengemarkedsrentene steget i takt med oppgangen internasjonalt. Dermed stiger også DnB Nors kostnader.

Banken opplevde en lignende utvikling i forbindelse med kredittkrisen som startet sommeren 2007. Banken hadde ikke direkte eksponering mot de råtne boliglånsproduktene som utløste krisen, men fikk oppleve de indirekte konsekvensene av høyere markedsrenter og likviditetstørke.

- Det vi ser er at kostnadene i 2008 og 2009 og 2010, ligger betydelig over det de lå på i 2006. Nivået har steget signifikant. Men vi har hatt tilgang på funding. Og vi har lånt til omtrent samme nivå som i 2009. Det har bare vært en svak oppgang, sier Bjerke.

Gunstig pris
Fundig er den delen av utlånene som bankene ikke får fra innskuddskundene, men som hentes i markedet. Det er prisen på denne finansieringen som stiger når markedet frykter for bankenes evne til å betale tilbake innlånene.

At DnB Nor fortsatt henter inn finansiering til omtrent samme pris som ifjor kan nok henge sammen med at staten er inne på eiersiden i selskapet, en stat som Bjerke selv peker på befinner seg i en finansiell særstilling med nærmere 3.000 milliarder kroner på bok. Tilliten til DnB Nor og andre norske banker er dermed langt bedre enn tilliten til banker i land med store underskudd og høy statsgjeld.

- I forhold til andre banker er vi blant de som har mest gunstig pris på funding, sier Bjerke.

Les også: DnB Nor går klar av Hellas

- Alltid frykt en dobbeldipp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.