Fredag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem ferske prognoser som indikerer at norsk økonomi vil vokse svakere fremover enn byrået tidligere har ventet. Prognosen for veksten i fastlandsøkonomien i år, neste år og 2015 er justert ned sammenlignet med prognosene for tre måneder siden.

- Prognosene tegner et bilde av økonomi som vokser saktere, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til DN.no.

Fra pluss til null- eller minusfaktorer
Han peker på tre faktorer som har bidratt til den eventyrlige veksten i norsk økonomi de siste årene: Oljeinvesteringer, boliginvesteringer og finanspolitikken.

- Det som har vært plussfaktorer for norsk økonomi, blir null- eller minusfaktorer. Det er et viktig skifte, sier Andreassen.

- Nå er både olje- og boliginvesteringer på toppen, sier han, og peker på at SSBs anslag for oljeinvesteringer er nedjustert kraftig.

Mot toppen
Ifølge SSB er oljeinvesteringene nå nær toppen. En økning på i underkant av 5 prosent i 2014 innebærer at det høye nivået fra siste halvår i år opprettholdes. I løpet av 2014 og 2015 vil flere prosjekter imidlertid ferdigstilles og bidra til en vekstpause i 2015, før oppstart av nye prosjekter trekker investeringene svakt opp i 2016.

- Nå innebærer anslagene at nivåene ikke skal stige herfra. Kanskje kom toppen tidligere enn mange trodde, sier sjeføkonomen.

Han peker på at det er en endelig underliggende oppgang for industriproduksjonen i andre sektorer enn olje, og likevel ser vi at totalproduksjonen trekker ned.

- Er det slik at dette ikke er verre enn at vi blir likere alle andre land?

- Vi er fortsatt svært ulike, med en arbeidsledighet i Norge på tre prosent mot 12 prosent i Europa. Men veksttakten blir likere, sier Andreassen.

LES OGSÅ:
Venter svakere vekst i Norge
SSB: Boligprisene skal ned til neste år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.