Statistisk sentralbyrå (SSB) ser nå betydelig svakere vekst til neste år og i 2015 sammenlignet med prognosene i september i år.

Prognosen for veksten i norsk fastlandsøkonomi det neste året er kuttet fra 3,0 prosent til 2,1 prosent, ifølge rapporten Økonomiske analyser som byrået la frem fredag.

I SSBs forrige prognosene fra september ventet byrået en vekst på 3,0 prosent i Fastlands-Norge til neste år.

Prognosen for veksten i 2015 er kuttet fra 3,3 til 2,5 prosent.

Svakere enn trend
«Gjennom 2013 har veksten i fastlandsøkonomien vært lavere enn trendveksten. Den lave veksten hos Norges handelspartnere har ført til stagnasjon i eksporten. Sammen med en overraskende liten vekst i husholdningenes konsum forklarer dette mye av utviklingen i bnp», skriver SSB i rapporten.

I år venter SSB at fastlandsøkonomien vil vokse med 1,8 prosent. Også dette er en nedjustering fra september, da byrået trodde på en vekst på 2,4 prosent.

«Industrien har derimot fortsatt å vokse klart raskere enn fastlandsøkonomien for øvrig. Verkstedsindustrien vokser mye, i stor grad som følge av økte petroleumsinvesteringer, mens mange andre deler av industrien utvikler seg svakt på grunn av de internasjonale konjunkturene. Bygge- og anleggsvirksomheten har fortsatt å vokse drevet fram av økt boligbygging, men her har det skjed en utflating gjennom 2013. Lav konsumvekst har bidratt til meget svak produksjonsutvikling i markedsrettet tjenesteyting», skriver SSB.

Venter lavkonjunktur til 2016
Byrået peker på at norske husholdninger er blitt mer pssimistiske til utviklingen i norsk økonomi, noe som kan bidra til ytterligere fall i boligprisene og svak konsumvekst i noen kvartaler til.

«Den underliggende inntektsveksten tilsier imidlertid at konsumveksten gradvis tar seg opp slik at veksten i norsk økonomi på ny øker. Vi regner med at prisutviklingen i boligmarkedet vil gi seg utslag i noe lavere igang setting av nye boliger den nærmeste tiden», srkiver SSB.

Samtidig peker byrået med at det vedtatte statsbudsjettet for 2014 tilsier at impulsene fra finanspolitikken vil øke litt neste år.

«Med en klart svakere kronekurs og litt høyere økonomisk vekst hos våre handelspartnere, kan eksportveksten ta seg noe opp framover, men neppe av betydning før i 2015. Våre prognoser tilsier derfor at den svake konjunkturnedgangen i norsk økonomi i 2013 vil vare ved gjennom hele 2014. Vi forventer at det kommer et moderat omslag til ny oppgang i 2015, men at norsk økonomi fortsatt er i en lavkonjunktur i 2016», skriver SSB.

Les også:

<b>Kutter prognosen i to: 5 grunner til at veksten bremser i 2014 og 2015</b>

Oljeboom hindrer norsk bråstans

Sjeføkonom om Norges Banks prognoser: - Dessverre er de fortsatt for optimistiske

- Tallene viser en økonomi som vokser svakt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.