Uroen er tilbake for fullt på verdens børser.

Etter en børsopptur på nær ti prosent i årets første tre måneder har blant annet fredagens skuffende jobbmarkedsrapport fra USA fått stemningen til å snu.

Nå er spenningen stor foran resultatsesongen.

Lover dårlig
Sjef for renteforvaltning i det store hedgefondet BlackRock Peter Fisher er blant dem som mener forventningene til USAs vekst ikke må skrus for høyt etter en relativt frisk avslutning på fjoråret, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er veldig vanskelig å se for seg at forbruket skal vokse raskere enn inntektsveksten over tid, sier Fisher på et presseseminar i New York.

Det lover dårlig for amerikansk vekst. Forbruket i USA har i lang tid stått for to tredjedeler av veksten.

For mye kreditt
Fisher mener amerikanerne nå må sette mer tæring etter næring. Han tror ikke USAs økonomi kan vokse med mer enn to prosent årlig inntil investeringene og eksporten tar seg opp. For forbrukerne kommer ikke tilgangen på lån og kreditt til å bli som den var før krisen.

Nedbyggingen av banksektoren kommer til å fortsette i Vesten, ifølge Fisher.

– Det er for mange bankfolk i verden, og de har skapt for mye kreditt, sier han til DN.

Kina
Samtidig må kineserne, som har levd av å eksportere varer til USA og låne ut penger til dem, ifølge Fisher endre komposisjonen av sin egen økonomiske vekst og få opp det private forbruket. Rundt halve veksten i Kina har vært drevet av investeringer.

Kinesiske forbrukere er imidlertid skeptiske til å øke det personlige konsumet all den tid det ike finnes offentlige velferdsordninger.

Frykten er at Kina skal bli like avhengig av sin eksportsektor som Japan var i årene før kollapsen ved inngangen til 1990-tallet.

Les også: Frykten er tilbake


<b>Spetalen: - I finansnæringen er halvparten ledige om fem år</b>


<b>Oslo Børs ned 3 prosent</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.