Ferske tall for tilstanden i norsk økonomi er skummel lesing.

Ledigheten stiger raskt, samtidig som at industrien opplever det kraftigste fallet på svært lang tid.

Les også: - Nedturen kom raskere enn ventet og Hopp i ledigheten

- Det er fryktelig dårlig. Helt enkelt er det dårligere enn både vi og konsensus hadde ventet. Det er ganske skremmende, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets til DN.no.

Den norske ledigheten er nå på 2,9 prosent, og 13.000 personer har blitt arbeidsledige fra tredje til fjerde kvartal.

- Hvis man annualiserer økningen i ledigheten de tre seneste månede er det 50.000 på et år. Det er kraftig og viser at det snur brått, sier Orskaug.

Henger etter
Vanligvis er arbeidsleidgheten en indikator som henger litt etter resten av økonomien. Det er ikke tilfelle nå.

- Nå skjer det ganske fort. Vi kan se det i sammenheng med dagens konjunkturbarometer, sier han.

Konjunkturbarometeret viser at forventningene til industrilederne har stupt fra tredje til fjerde kvartal. Barometeret er på -23 mot -6 i tredje kvartal.

- Det er lenge siden omslaget har vært så kraftig. Sammenligner man med hva bedriftene forventet i tredje kvartal har de blitt klart overrasket på nedsiden, sier han.

Spilt ut på sidelinjen
Med den generelle krisepakken som kom mandag, og en krisepakke spesialtilpasset bankindustrien som kommer om to uker, har det vært lite fokus på det kommende rentemøte onsdag om én uke.

- Det illustrerer at førstelinjeforsvaret, pengepolitikken, nå er blitt spilt litt ut på sidelinjen. Renten har blitt satt ganske mye ned, og det blir et spørsmål om hvor godt pengepolitikken fungerer ettersom kreditten ennå ikke flyter så godt. Da blir det fokus på finanspolitikk og hvordan man skal lette kredittforholdene, sier Orskaug.

- Det er litt naturlig at det overskygger Norges Bank nå, legger han til.

Orskaug tror Norges Bank kutter renten fra 3,0 prosent til 2,5 på møtet onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.