John Fredriksens riggselskap Seadrill har på få år blitt en skikkelig investoryndling, blant annet på grunn av selskapets sjenerøse utbyttepott.

Populariteten har ført til en heftig kursoppgang, og en tilsvarende høy prising av selskapet. Fondsfinans-analytiker Ole André Hagen mener at premien for å kjøpe aksjer i Seadrill nå er på 70 prosent sammenlignet med å kjøpe aksjer i en av de andre riggnykommerne på Oslo Børs, som for eksempel Aker Drilling.

- Jeg mener at premien ikke skal være så høy, sier Hagen til DN.no.

Han mener at de fleste som argumenterer for at Seadrill-aksjen er et godt kjøp, sjelden bruker verdien på eiendelene i selskapet som argument.

- De skjuler seg heller bak utbyttehistorien, mener Hagen.

Ikke gratis
Seadrill betaler nå 0,75 dollar per aksje i utbytte per kvartal. Det er under det Fondsfinans estimerer som det underliggende resultatet per aksje i selskapet i dag - og i årene fremover.

- Dagens nivå er i følge våre beregninger ikke bærekraftig på lengre sikt med mindre dagratene øker og rentekostnadene forblir meget lave, sier han.

Han understreker at Seadrill er et selskap med veldig mye gjeld, og at denne gjelden er ikke gratis å betjene- selv om konsensus-estimatene ser ut til å anta dette.

- Det å bruke kun utbytte som en måte å verdsette et så eiendelstungt selskap på, er litt skummelt. Spesielt når utbyttene er høyere enn inntjeningen, sier han.

Presset øker
Hagen tror ikke nødvendigvis at utbyttet skal falle fremover, men at selskapet er i en sårbar utbyttesituasjon over tid.

- Man legger til grunn høyere dagrater i en verden der det bygges flere og flere rigger. Investeringshistorien i Seadrill er ganske sårbar for en korreksjon i dagratene. Investorene betaler i dag indirekte over én milliard dollar per rigg, da er man ikke veldig godt rustet. Ser man på nykommerne, som Aker Drilling, verdsetter man eiendelene til under det det vil koste å bygge en ny rigg. Da har man større sikkerhetsmargin i forhold til hvordan investeringscaset tåler fallende dagrater i en litt mindre ”snill” verden, sier han.

Han forventer at dagratene på semirigger kommer til å ligge på dagens nivå på 450.000-500.000 dollar dagen frem til andre halvdelen av 2012.

- Så ser vi et økende press i ratene etterhvert som riggtilgjengeligheten øker kraftig. Det eneste som kan redde det er at oljeprisene stiger til 150 dollar fatet eller høyere. Markedet i 2011 er egentlig fantastisk; det er lite rigger og oljeprisen er høy. I 2012 øker rigg-tilgjengeligheten, sier han.

Lukter oppkjøp lang vei
Blant riggnykommerne synes han at Kjell Inge Røkkes Aker Drilling er mest interessant.

- Mange av selskapene bygger boreskip som er litt mer standard hyllevare, mens Aker Drilling har semirigger bygget for harde værforhold som også kan arbeide i Nordsjøen. De har eiendeler som konkurrentene ikke har, og kommer til å være interessant for en industriell kjøper. Det lukter fusjon eller oppkjøp rundt Aker Drilling lang vei, mener den erfarne analytikeren.

- Kan Aker Drilling være et aktuelt oppkjøpscase for Fredriksen og Seadrill?

- Det er ikke usannsynlig. Han hadde sikkert syntes det hadde vært gøy å kjøpe Aker Drilling. Også Transocean kan være interessert.

Fondsfinans opprettholder sin salgsanbefaling på Seadrill med kursmål 165 kroner.

Les også:

- Seadrills finansielle styrke har aldri vært bedre

Mot tidenes rotterace i riggmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.