John Fredriksens riggsatsning Seadrill ser et stadig bedre marked for rigger for bruk på ultradype vann, og har det siste året fortsatt å utvide flåten.

Les også: Seadrill bestiller nok et milliardbygg

Selskapet, som har en uttalt ambisjon å tjene tre milliarder dollar årlig, tilsvarende 16,5 milliarder kroner, er solid til beinet skal man tro selskapet finansdirektør Esa Ikaheimonen.

Ikaheimonen sier til TDN Finans at selskapets finansielle styrke aldri har vært bedre.

Han peker også på at selskapet selvsagt vil møte ytterligere finansielle behov når to dypvannsenheter blir levert samtidig som selskapet fortsetter å refinansiere.

Seadrill kan hente inn mye funding i markedet hvis det hadde ønsket det, ifølge ham.

Nybygg mer lønnsomt enn kjøp
Finansdirektøren hadde ventet at verftprisene på nybygg ville stige raskere enn det som har vært tilfellet. Han antyder at det på nåværende tidspunkt er mer lønnsomt å bestille nybygg enn å kjøpe opp selskaper.

- Man har en økonomisk driver for å ikke konsolidere bransjen. Jeg hadde ventet en raskere økning i verftsprisene en det vi har sett, sier han.  

Ser rater over 500.000 dollar
Finansdirektøren i Seadrill tror det bare er et spørsmål om tid før ratene for dypvannsenheter vil stige til 500.000 dollar dagen pluss.

- Jeg tror dagratene går opp. Dette året og neste året venter jeg at vi vil se sunne dagrater, på kort- og mellomlang sikt, sier han, og legger til;

- Jeg tror de nyeste bestillingene og kontraktforlengelsene bekrefter at ratene flyttes til høye 400.000-dollartallet. Jeg tror det er bare et spørsmål om tid for vi vil se 500.000 dollar pluss for en god dypvannsenhet.

DnB Nor og Nordea venter konsolidering
Meglerhuset DnB Nor Markets venter at riggsektoren vil oppleve konsolidering fremover. Nordea Markets er enig.

- For noen år tilbake hadde Transocean 60 prosent av markedet. Etter dette har vi sett mange nye aktører komme inn i markedet. Jeg tror dette vil komme tilbake og at de store spillerne fortsatt vil være store. Jeg tror dette gjelder Seadrill også, sa global shipping-sjef Bern Blikstad i DnB Nor Markets på Marine Money-konferansen torsdag.

Administrerende direktør og corporate finance-sjef Espen Marcussen i Nordea er enig i at riggsektoren vil oppleve konsolidering fremover.

Seadrill presenterer resultat for første kvartal 2011 fredag 27. mai. Det er ventet et driftsresultat på 436 millioner dollar av en omsetning på omkring 1 milliard dollar, ifølge TDN Finans.

Seadrill er ned 0,51 prosent til 193,40 kroner, omsatt for 148 millioner kroner.

Les også:
Venter utbyttevekst i Seadrill
- Det er ikke så mye å kjøpe opp

Fredriksen og Trøim brukte tabbekvote på luksusyacht (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.