Aker ASA ser ikke noe grunnlag for å revurdere eller tilbakestille noen avtaler, slik næringsminister Sylvia Brustad (Ap) krever.

Les også: Vil tvinge Røkke i kne

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad uttalte på en pressekonferanse ondag at hun var frustrert og irritert over at staten ikke ble tatt med på råd på forhånd. Informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker avviser dette og viser til at Brustads departement selv ikke har ønsket direkte kontakt, men å få sin informasjon gjennom styremedlem Berit Kjøll i Aker Holding.

- Det er mildest talt uryddig å komme nå en uke senere og snakke om at avtalene er ugyldige og må nullstilles. Geir Arne Drangeid, Aker

- Departementet har understreket at de primært ønsker at slike diskusjoner foregår i Aker Holding-styret og vi har forholdt oss til Berit Kjøll. Vi vet at hun hadde møte med departementet 25. mars for å informere om transaksjonene, fordi hun ba om å få utlevert dokumenter i forbindelse med det møtet, sier Kjell Inge Røkkes talsmann til DN.no.

Avslører intern epost
Aker har også onsdag kveld sendt pressen en kopi av en epost fra Berit Kjøll for å dokumentere at statens representant ble informert:

- Når vi får den tilbakemeldingen og senere ikke får noen tilbakemelding fra departementet eller Berit Kjøll på at de er uenige, så forholder vi oss til det, inngår avtaler, signerer dem og offentliggjør dem, sier Drangeid.

- Det er mildest talt uryddig å komme nå en uke senere og snakke om at avtalene er ugyldige og må nullstilles, sier Drangeid.

Informerte også direkte
Han forteller at også departementet ble informert direkte på et møte i forkant av styremøtet i Aker Holding.

-Der ble folk fra departementet gitt det som nok er riktig å kalle en orientering på overordnet plan om de forestående transaksjonene. Der sa også folk fra departementet at det riktige var å ta det gjennom styret i Aker Holding og Berit Kjøll. På det etterfølgende styremøtet ble det lagt frem en omfattende presentasjon, sier Drangeid og legger til.

- Jeg har sett den presentasjonen, den var på 120 sider. Simen Lieungh og finansdirektør Leif Borge fra Aker Solutions var også til stede for å redegjøre for det industrielle rasjonale bak transaksjonene, forteller Røkkes talsmann

- Sylvia Brustad har denne uken kommet med stadig nye utspill, nå er det over en uke siden de ble informert. Er statsråden eller staten noe på etterskudd?

- Nå er det faktisk over to uker siden. Men det er jeg sikker på at dine lesere kan gjøre seg opp en oppfatning om, sier Drangeid.

Drangeid forteller at det ikke blir snakk om å holde oppgjøret for transaksjonen tilbake etter Brustads krav. Pengene vil Aker bruke som planlagt.

- Vi forholder oss til at dette er avtaler som er inngått etter en god prosess - en ryddig prosess - og avtaler som er gyldige. Vi registrerer jo at Sylvia Brustad over to uker etter at departementet ble informert ønsker at avtalene blir stilt i bero, men vi synes det er uryddig og vanskelig å forholde seg til. I våre øyne er dette avtaler som er gyldige på alle måter.

Advokater bestrider Brustad
I forhandlingene om avtalene mottok Aker en utvetydig erklæring fra Aker Solutions’ interne juridiske direktør om at det ikke ville være riktig med behandling i selskapets generalforsamling, skriver Aker i en pressemelding. I tillegg ble det gjort flere juridiske vurderinger. Aker Solutions hadde også hentet inn betenkninger fra advokatfirmaene BAHR og Thommesen. Aker innhentet på egenhånd en vurdering fra advokatfirmaet Wikborg Rein.

Etter påske vil Akers revisjonsutvalg komme med en utførlig redegjørelse for saksbehandlingen som vil bli utarbeidet i samarbeid med en uavhengig rådgiver, opplyser selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.