- Det er ikke uventet at med så svake tall, så kommer bankene og pirker deg på skulderen, sier DnB Nor-analytiker Einar Kilde Evensen til DN.no.

Rekken av dårlige nyheter fra solselskapet Renewable Energy Corp. (Rec) var nærmest uendelig da selskapet la frem sine resultater i dag tidlig : Massive nedskrivninger, en elendig bunnlinje, fallende priser, et datterselskap nær konkurs, svak guiding - og på toppen av det hele; problemer med å innfri bankenes krav.

Resultat: Aksjen (REC) stuper 20 prosent, etter en allerede elendig kursutvikling i 2010. Aldri har investorene sett mørkere på solselskapet.
Les også: Rec slaktes på børs

Vi dobler størrelsen på selskapetet samtidig med en markedskollaps. Ole Enger

Store tap - bankene utålmodige
Selskapet opplyser selv at "gitt dagens utsikter for operasjonell inntjening, er det sannsynlig at selskapet vil falle utenfor gitte grenser i enkelte finansielle forholdstall i selskapets syndikerte kredittfasiliteter". Rec vil ikke tidfeste når dette kan skje.

- Vi er i god dialog med med våre eiere og bankene. Vi vil ikke, og kan ikke gå i detalj på dette nå, sier konsernsjef Ole Enger.

Årsaken til at bankene nå er utålmodige er at selskapets gjeld måles i forhold til ebitda-resultatet. Når dette resultatmålet stuper, uten at gjelden reduseres, trenger bankene mer sikkerhet for sine lån.

- Vi har nok penger, men det er også krav til inntjening, sier finansdirektør Bjørn Brenna i Rec.

 

Slo ned som en bombe
Dagens massive nedskriving på nær 1,5 milliarder kroner kom sjokkerende på markedet, men henger trolig nært sammen med bank-problemene Rec står overfor.

- Det er ikke tvil om at Rec har det vondt for tiden. Det er tøft nå, sier Kilde Evensen om de massive nedskrivningene.

Andre midler som kan tas i bruk for å tekkes bankene kan være et salg av Rec Solar, som står for store tap, og samtidig gir minst synergier.

- Hvorfor kan dere ikke skille ut Solar? Dere bør jo tenke på at en oppdeling vil hindre at alt annet står på spill på grunn av Solar, kom det fra en investor i salen på dagens presentasjon.

- Man kan tenke seg et salg av Rec Solar, bekrefter Kilde Evensen i DnB Nor.

- Og hva med en ny emisjon?

- Det kan også komme.

- Men mitt inntrykk er at det er et konstruktivt samarbeid mellom Rec og bankene. Selskapet er i en overgangsfase, og man ser litt utover dagens situasjon, sier Kilde Evensen til DN.no.

- Det er et rent kostnadsspørsmål - enten henger de med eller så er de ute. Einar Kilde Evensen.

Rec har to år på å jobbe seg frem til en konkurransedyktig kostnadsbase. I 2011 er selskapet ute av vekstfasen og må levere.

Det innrømmer Ole Enger:

- Vi må tjene penger i 2011.

Maner til tålmodighet
Konsernsjefen brukte store deler av presentasjonen til å prente inn tålmodighet hos investorer og analytikere.

- Vi er midt i en reise. Husk at vi dobler størrelsen på selskapetet samtidig med en markedskollaps. Det er utfordrende, sier Enger.

2010
Fra midten av 2011 skal alle deler av Rec være i full produksjon.


- Dette er en svært spennnende periode for Rec, og det viktigste spørsmålet er hvordan Rec er posisjonert når den pågående oppbyggingen er ferdig, sier Enger.

Først og fremst ligger spenningen i hvordan fabrikken i Singapore utvikler seg. Med fallende priser og sterk konkurranse fra lavkostprodusenter i Asia, er faren at Rec spilles ut over sidelinjen.

- Rec er helt avhengig av kostnadsbasen i Singapore. Det er et rent kostnadsspørsmål - enten henger de med eller så er de ute, sier Kilde Evensen.

- Og hvordan ligger de an?

- De ligger ikke på latsiden virker det som.

Les også:
Rec slaktes på børs
- Et vanskelig år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg aksjen her: REC