Solenergiselskapet Renewable Energy Corporation REC overrasker med store nedskrivninger i fjerde kvartal.

Nedskrivningene er på totalt 1.485 millioner kroner, og knytter seg til den såkalte wafer mono-driften, Rec ScanModule og Sovello-anlegget i Thalheim, Tyskland.

Dette setter naturlig nok sitt markante preg på resultatene (se tabell).

- Ikke stolt
- Som mange av dere vet var 2009 et vanskelig år for Rec. Dere vil også forstå at 2010 blir et utfordrende år. Det er viktig å forstå at dette er et selskap i vekst. Det er en ganske utrolig vekst selskapet går gjennom, sier Rec-sjef Ole Enger på dagens resultatpresentasjon og viser til Recs høye kapasitetsvekst frem mot 2011.

Om gigantnedskrivningen i forbindelse med wafer-produksjonen i Glomfjord er meldingen fra konsernsjefen klar:

- Dette er ikke et prosjekt vi er stolt av, og det er ikke av en standard vi vil ha i Rec, sier Enger.

Nå tar Rec raske og omfattende grep for å få opp lønnsomheten, likevel vil waferproduksjonen ha en negativ ebitda-effekt fremover.

Lavkost-konkurranse
I tillegg til store investeringer knyttet til å utvide kapasiteten, er Rec også rammet av et stadig svakere marked og fallende priser.

En av Recs store utfordringer er dessuten konkurranse fra lavkostproduserene selskaper i Asia.

- Vi er trygge på at vår Singapore-operasjon, silikonfabrikken i USA og waferproduksjonen i Norge vil ha en konkurransedyktig kostnadsposisjon i 2011, sier Enger.

Prisraset fortsetter
- Gjennomsnittlig salgspris for Recs moduler falt 36 prosent fra 2008 til 2009, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Etter prisforhandlinger med flere kunder er Recs gjennomsnittelige waferpris nå rundt 20 prosent lavere enn i fjerde kvartal 2009.

Prisforhandlingene ga også et prisfall på 13 prosent fra tredje kvartal til fjerde kvartal 2009. Waferprisene i fjerde kvartal var 20 prosent lavere enn snittprisen for helåret 2008, melder TDN Finans.

Det har ikke vært gjort tilsvarende forhandlinger i silisiumvirksomheten, men den gjennomsnittlige salgsprisen ventes å falle på årsbasis i 2010.

Selskapet venter å produsere 12.000 tonn silisium i 2010, og 2.400 tonn silan. Waferproduksjonen ventes å stige 70 prosent i år.

Ser enda svakere tall
Og problemene ser ikke ut til å være over for Rec. Selskapet melder at driftsresultatet før avskrivninger (Ebitda) forventes å bli markant svakere i første kvartal 2010 enn i samme periode 2009.

-Også 2010 vil være utfordrende, spesielt i de to første kvartalene, sier Rec-sjef Ole Enger på dagens resultatpresentasjon.

Driftsresultatet før avskrivninger (Ebitda) i fjerde kvartal er like fullt ikke så veldig langt unna analytikernes forventninger. Det havnet på 567 millioner kroner, mot ventet 659 millioner kroner.

Moses Lake i rute
På den positive siden i dag er at Rec Silicons fabrikk i Moses Lake er i rute for ferdigstillelse medio 2010. Fabrikken skal startes opp i tråd med markedsutviklingen.

Waferproduksjon på Recs Singapore-fabrikk er ventet å starte i tredje kvartal 2010.

Produksjon av solceller har startet i 2010, på den første av totalt åtte produksjonslinjer i Singapore. Den første produksjonslinjen på paneler er ventet å starte produksjons i løpet av andre kvartal 2010. De andre produksjonslinjene på celler og paneler er ventet å følge etter senere i 2010

Produksjonsoppstarten vil også her bli justert etter markedsetterspørselen og passende arbeidskapitalstyring.

Jobber med bankene
Rec mener, gitt dagens utsikter for operasjonell inntjening, at det er sannsynlig at selskapet vil falle utenfor gitte grenser i enkelte finansielle forholdstall i selskapets syndikerte kredittfasiliteter.

Videre heter det at Rec i dag har tilstrekkelig finansiering til å ferdigstille sitt investeringsprogram, og at det arbeider med bankene for å sikre endringer i dagens lånefasiliteter.

"Utviklingen i drift og produktpriser gjennom andre halvår 2009 og inn i 2010 har generert en lavere EBITDA (driftsresultat før avskrivninger, red. anm.) enn tidligere ventet", heter det.

Rec-aksjen REC har falt 23 prosent siden nyttår, og er ned 46 prosent det siste året.

Les også: Rec-aksjen nær bunnivå



* = inkluderer ikke nedskrivninger og andre spesielle poster.

Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.