- Det er usikkerhet rundt oss, og vekstanslagene i internasjonal økonomi justeres ned. Men vi er ikke i nærheten av krisen i 2008, og mitt inntrykk er at norsk finansnæring er solid og god, og godt forberedt, sier Sigbjørn Johnsen etter et møte mandag med flere norske bank- og forsikringstopper.

- Tåler uro i pengemarkedet
Finansministeren peker blant annet på at nye svingninger i pengemarkedet kan utfordre norske bankers mulighet til å hente kapital i internasjonale markeder. Men samtidig understreker han at norske og skandinaviske bankers "gode renommé” gjør at de ligger godt an.

DnB Nor-sjef Rune Bjerke er av samme oppfatning.

- Vi er forberedt på at situasjonen i pengemarkedet kan og vil svinge, og at situasjonen kan bli verre. Det er noe vi har tatt høyde for i vår interne planlegging siden forrige bankkrise og som vi mener vi står godt rustet til å møte, sier Bjerke, som mener det er liten risiko for at pengemarkedet vil ”stenge helt”.

I dagens situasjon varsler finansministeren igjen et statsbudsjett uten utskeielser for ikke å styrke kronen unødvendig og ikke legge press på renten.

- Det er viktig at statsbudsjettet bidrar til ikke å øke presset på det norske rentenivået. Det er en prioritert oppgave å ha et statsbudsjett som er godt tilpasset den situasjonen, for det er mange norske bedrifter som vil merke sterkere konkurranse, så da er det viktig at vi både ser på lønnsutviklingen og utviklingen i valutaen, sier Johnsen til DN.no.

Vil ha nye reguleringer raskere i Norden
Han trekker også frem utfordringen med de nye reguleringene som er vedtatt av Basel-kommisjonen, den såkalte ”Basel III”-pakken med blant annet styrkede krav til kapitaldekning. Johnsen sier etter møte på mandag at det er enighet mellom myndigheter og finansnæringen om at disse må ”sees i en større sammenheng”, og forteller at han har hatt kontakt med sin svenske kollega Anders Borg om en mulig samordnet og fremskyndet implementering av de nye reglene.

- Jeg har hatt et møte med min svenske kollega der vi har diskutert om vi skal gjøre felles sak i Norden, om vi kan gå raskere i å innføre Basel III og se hva vi kan gjøre i en nordisk sammenheng. For norsk og nordisk finansnæring er veldig tett vevd sammen. Det gjelder på kapital, men også funding og likviditetssiden, sier Johnsen.

- Nordisk samarbeid et minimum
Norske aktører støtter en samordnet implementering, men tar en varsom tone når de understreker at tidspunktet ikke må gå ut over norsk og nordisk konkurranseevne.

- Når det gjelder en førtidig innføring av hele eller deler av et regelverk, innebærer det en risiko for at det kan representere en konkurransevridning. Det må man gjøre en veldig grundig og nøye vurdering av, advarer konsernsjef Idar Kreutzer i forsikringsselskapet Storebrand.

Storebrand, DnB Nor og Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) understreker at de helst hadde sett en samordnet implementering av Basel III-reglene på europeisk nivå, og understreker at et nordisk samarbeid er et minimum.

- Det nest beste må være en nordisk løsning. Markedet i Norden er jo veldig integrert, sier administrerende direktør i FNO Arne Hyttnes, og peker på at nordiske banker har en markedsandel på rundt 30 prosent i Norge.

- Får man ikke med seg Norden, kan det være uheldig. Det ideelle ville vært om Norden og Europa hadde mest mulig lik regulering, men der har man i utgangspunktet litt forksjellig startpunkt, og det vil ta litt lenger tid. Men man må ikke bevege seg bort fra hverandre, advarer på sin side Rune Bjerke, og legger til:

- DnB Nor konkurrerer globalt om shippingkunder, energi-, sjømat- og teknologikunder, så vi kan ikke ha konkurransevilkår som gjør at vi ikke kan matche den konkurransen.

Les mer:

- Akseptér reguleringer nå - eller ta straffen senere

EU vil skjerpe bankregler

Her er Bjerkes nye superplan

- Det kan brått tørke inn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.