- Det største problemet kommer i midten av dette tiåret.

Forvalter Felix Zulauf i Zulauf Asset Management, mannen som ifjor tegnet svært mørkt bilde av eurosonen, tror det er lenge til verden kommer seg ut av krisen igjen.

Faktisk er han så pessimistisk at han tror verden vil oppleve en resesjon igjen om ikke så veldig lenge.

- Den neste resesjonen kommer rundt 2015. Og den kan komme til å bli verre enn den i 2008, sier han til DN.no.

Zulauf var i Oslo torsdag i forbindelse med årets Skagenkonferanse.

Investorene vil blø
2008-resesjonen har blitt omtalt som den verste resesjonen siden Den store depresjonen på 1930-tallet. Får Zulauf rett, kommer investorene igjen til å blø kraftig på børsene, og da kanskje tape enda mer enn de gjorde da bunnen falt ut av markedene høsten 2008.

- Da kommer den virkelig store bjørnesyklusen, sier han.

Zulauf peker på at de fremvoksende økonomiene er overopphetede nå. Landene kjemper allerede mot stigende inflasjon, og må takle prispresset kombinert med overopphetingen.

- De kan enten knuse inflasjonen, som vil skape resesjon, eller så kommer de til å være moderate i innstrammingen. Jeg tror på det sistnevnte, sier Zulauf, og fortsetter:

- Det betyr at vekstratene og inflasjonen i disse økonomiene vil falle midlertidig. To til tre år senere kommer man til et punkt der inflasjonen er enda høyere, og et enda større problem. Da kan de ikke gjøre en moderat innstramming lenger. Da må være aggressive, man må knuse inflasjonen og man får resesjon.

Opp og rett ned
Med industrilandene som mest sannsynlig såvidt har vaklet seg på benene igjen etter forrige resesjon, kommer slaget til å bli knusende.

- Jeg mener vi er her nå, sier Zulauf, og peker på arket før han fortsetter:

- Og så skal vi hit.

- Så vi skal opp, og så rett ned?

- Det er alt som er her i livet, smiler han, og legger til:

- Det kommer til å bli stygt. Man kommer til å ha myndigheter som har mye større gjeld, og som ikke vil ha muligheten til å gripe inn på samme måte som de har gjort til nå. Man kommer til å ha sentralbanker som har mye lavere troverdighet fordi de allerede har gått gjennom mange runder med kvantitative lettelser. Det er det som er problemet.

Uten håp
- Er det ikke noe håp?

- Det er ikke noe håp. Vår verden har en økonomi som har råd til å ha en gjeld som går opp hit. Dessverre har vi en gjeld som går opp hit, sier han, og peker på to linjer på et ark. Den sistnevne linjen ligger langt over den første.

- Vi må kutte gjelden, og noen må ta smellen. Det kommer til å bli banker, pensjonsfond og forsikringsselskaper. Gjennomsnittspersonen kommer til å bli fattigere etter dette, men livet vil likevel gå videre.

- Hvordan kommer markedene til å utvikle seg?

- Jeg tror at aksjemarkedet kommer til å stige litt videre det neste året, før det faller rundt 20 prosent våren og høsten 2012. Det kommer til å bli det lille fallet. Så kommer markedet til å stige igjen, kanskje til over 2007-nivåer, mens fallet som kommer etter det, i 2015, kommer til å bli enda større enn høsten 2008, og bunnen enda lavere enn. Volatiliten kommer bare til å øke.

- Det er skummelt!

- Ja, jeg vet det, sier forvalteren.

Les også:

- Hva blir det neste som skjer?

- Europa kan oppleve et tapt tiår (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.