- Regjeringen bruker eiermakt i Hydro for å stoppe avlønnning og opsjoner, samtidig tar de ikke mlijøkonsekvensene av norsk oljeproduksjon, sier lederen for meglerhuset Kaupthings energiteam, Lars-Henrik Røren.

Han mener regjeringen taler med to tunger når de på den ene siden sier at klimaproblemet er det største problemet i vår tid - og på den andre siden sier at olje ikke er et problem. På et tidspunkt produserte Norge fire prosent av verdens oljeforbruk, og bidro dermed relativt sett sterkere til utslippene enn befolkningen skulle tilsi.

- Det kommer til å svi. Aksjonærene kommer ikke til å like det, men slik det er nå henger det ikke sammen, sier han.

Røren mener at Norge vil tjene på en betydelig endring i statlige investeringer, fra olje til alternative energiklider - både økonomisk og i global anseelse.

Vi må tilpasse oss smerten

Lars-Henrik Røren i Khaupting er skeptisk til regjeringens dobbeltløp innen olje og miljø.
Lars-Henrik Røren i Khaupting er skeptisk til regjeringens dobbeltløp innen olje og miljø. (Foto: Johannes Wors¿e Berg)
Lars-Henrik Røren og Kaupthing arrangerte energiseminar for pressen torsdag kveld. Sentralt i synet på fremtiden er alternativ energi og økende kostnad av fossile energikilder.

Han mener det er på tide å innse at klimaendringene kommer til å svi, og å begynne å tilpasse seg til smerten. Røren legger ikke skjul på at Statoils oppkjøp av oljesandprosjekter i Canada fikk ham til å lure på hvor staten som eier er.

- Regjeringen snakker fint i festtaler om CO2-rensing, men det ligger 10-15 år frem i tid. Man kan ikke samtidig la det selskapet man eier investere i det mest forurensende som er. Det hjelper ikke å gjøre det litt bedre ett sted hvis man gjør det tilsvarende verre et annet sted. Nå er Statoil et av selskapene som er relativt sett mest eksponert mot oljesand. HVis man hadde brukt eiermakt i miljøspørsmål kunne man kanskje tenkt seg om før man gikk inn i denne svært kapital- og energikrevende industrien, sier Røren.

- Invester i fremtiden
Utvinningen av oljesand er seks-syv ganger mer forurensende enn produksjonen av nordsjøolje. Man bruker gass til å varme opp vann for å smelte den harde oljen.

- Staten bruker eiermakt i Hydro med langt mindre eierandel enn de har i Statoil. Da må de vise at de mener noe når de snakker miljø, sier han.

Les mer om oljesand: Statoils utslippsbombe

Løsningen mener Røren er å ta lederskap i utvikling av alternativ energi.

- Neste år legger vi 250 milliarder til oljefondet. Hvis vi brukte 25-50 av dem på investeringer i internasjonal forskning på alternativ energi. Det er noe sånt som må til, ikke de beskjedne summene som settes av til alternativ energi i statsbudsjettet nå, sier Røren.

Oljesand i Canada.
Oljesand i Canada. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Han mener det ikke er mer tiltak enn det staten pålegger oljeselskapene på sokkelen og industri på land. De må rydde opp etter egen forurensing. og det samme kan man forvente av staten.

- Nå har vi tjent en formue på forurensende energiproduksjon. Det ville ikke være helt galt å bruke for eksempel 10 prosent på å sørge for ren energi for de kommende generasjoner. Jeg synes det er en større verdi for fremtiden, enn pengene er, sier han.

Les mer: Oljeinntektene svulmer

- Verden er i en energikrise
- Hvis utviklingen i energiforbruket fortsetter slik ekspertene forventer ligger det an til 55 prosents økning i CO2-utslippene frem til 2030. Det er uholdbart, og det forteller at det kommer til å svi, sier Røren.

Utsiktene i IEAs rapport viser en økning i oljeforbruket med 32 prosent og en økning i kullforbruket med 75 prosent. Samtidig viser alle regnestykker at verdens økonomiske vekst er avhegig av den samme energien. Det er foreløpig ingen alternativ energi som kan ta over for veksten i verdens energiforbruk.

- Avhengigheten vår av fossile energibærere må ned. Kanskje vi må redusere veksten litt. Jeg vet det høres rart ut at jeg sier det, men hva er alternativet hvis alt går til helvete?

- Er regjeringen og Stoltenberg rådville, så er det bare å komme innom Kaupthing ved anledning. Vi setter oss gjerne ned og utdyper våre tanker og utreder forskjellige muligheter. Det er bare å ringe - døgnet rundt, inviterer analytikeren.

Hva synes du? Diskutér saken under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.