24.000 husholdninger har planer om å kjøpe fritidsbolig. Det er omtrent like mange som i fjor høst, men cirka 4.000 færre enn i 2. kvartal 2009.

Det viser septemberutgaven av Boligmeteret, som Opinion utarbeider for Eiendomsmegler1.

Selv om hyttekjøperne er forsiktige, mener administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus at det er en endring på gang.

- Ting tyder på at det er i ferd med å løsne i hyttemarkedet. Kanskje ikke for de aller dyreste, men for mer ordinære hytter for folk flest. Markedet for hytter opp mot tre millioner kroner er et helt annet enn i fjor, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Flere deler hans syn. Les også: - Hytteprisene skal opp

- Oppdemmet behov
Nymark peker på at usikkerheten rundt finanskrisen er i ferd med å svinne hen.

- Folks privatøkonomi er svært god grunnet lav rente, og frykten for økt arbeidsledighet er nesten borte. I tillegg er bankene mer villige til å låne ut penger til privatpersoner, sier Nymark.

Han mener det har blitt et oppdemmet behov for hyttekjøp etter som mange utsatte det da usikkerheten rundt økonomien var som størst.

<b>Hyttekalkulator: Her kan du beregne hva hytta koster deg, eller kanskje du tjener på å eie hytta?</b>

- Jeg tror ikke de norske folkesjelen har endret seg, slik at de aller fleste ønsker å ha en fritidsbolig enten det er ved sjøen eller på fjellet, sier Nymark.

Han tror kjøpsvilligheten vil vare fremover, men mener naturlig nok at det avhenger av rentenivået.  

- Folk flest venter at rentene skal stige. Men så lenge det ikke blir en kraftigere stigning enn det nå ligger an til, tror jeg både omsetningen og forventningene til hyttemarkedet vil bedre seg, sier Nymark.

- Fører til prisstigning
Byggeaktiviteten er på et lavmål, og utbudet av hytter har falt rundt ti prosent i forholdet til toppen i fjor høst.

- Dette vil nok føre til prisstigning. Samtidig er det nok mange utbyggere og tomteeiere som godt kunne tenke seg å sette i gang prosjekter. Så utbudet vil nok øke igjen etter hvert som etterspørselen tiltar. Derfor har jeg ikke tro på at vi får noen voldsom prisvekst på fritidsboliger. Men fallet siden toppen var voldsomt, og omsetningen forsvant nesten helt. Dette tar vi nok snart igjen, sier Nymark.

Les også: Høstrush i hyttemarkedet

- Hytteprisene skal opp
40 prosent over takst
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva tror du om hyttemarkedet? Diskuter saken nederst!