Stemningen i aksjemarkende surnet skikkelig tirsdag, etter forslaget fra den greske statsministeren Georgios Papandreous om folkeavstemning i Hellas rundt de nye EU-tiltakene. I tillegg økte usikkerheten rundt situasjonen i Italia, der rentene på statsobligasjoner fortsetter å stige.

Uttalelsene fra Papandreou kom rundt en time før stengetid på de amerikanske børsene mandag, og førte til ytterligere kursfall. Pessimismen slår over via Asia til Europa på tirdag, og Oslo Børs faller hele 3,4 prosent.

- Oppgitt
- Det er oppgitthet over at Hellas skal ha folkeavstemning, som gjør at det vil være usikkerhet i mange måneder. Hellas var en stor overraskelse. Man trakk et lettelsens sukk i forrige fordi man fikk et rammeverk på plass. Og så viser det seg at blekket er knapt tørt før det oppstår ny usikkerhet, forklarer sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda til DN.no.

- Og ikke minst gjenspeiler aksjemarkedet spread-utgangen på italienske statsobligasjoner til særdeles, særdeles høye nivåer. Det gjenspeiler usikkerhet om Italia vil gjennomføre budsjettkuttene de har sagt at de vil gjennomføre, men også usikkerhet om detaljene i den store europeiske redningspakken som ble vedtatt i forrige uke.

Den europeiske krisepakken er ikke forgjeves selv om greske velgere sier nei takk, mener Bruun. Men han understreker at det høyst trolig vil bety at Hellas trer ut av eurosamarbeidet.

- Kan de fortsette i eurosonen hvis de sier nei? De kan ikke kastes ut, men det høres jo veldig rart å si nei til redningspakken, stå der uten penger, og være igjen i eurosonen, sier han.

Euroforien borte?
Sjefstrateg Carl Hammer i SEB spurte allerede i morgenrapporten fra meglerhuset om «euroforien» nå er over og viser til at europeiske og amerikanske børser falt mellom to og fire prosent mandag.

De store børsene i Europa var også knallrøde på tirsdag, de fleste falt mellom 2,5 og fem prosent. Aksjefallet fortsatte i USA, der hovedindeksene var ned rundt 2,5 prosent da Oslo Børs stengte.

Oljefall
Oljeprisene falt også markert tilbake. Et fat nordsjøolje med levering i desember var ned 2,6 dollar til 106,90 dollar fatet da Oslo Børs avsluttet handelen.

Oljeselskapet Statoil STL falt 4,1 prosent til 136,30 kroner.

Blant de andre tungvekterne på børsen var det også bred nedgang. 25 av 26 aksjer i tungvektsindeksen OBX endte i rødt. Størst ble nedgangen for solenergiselskapet Rec som falt 15 prosent til 4,60 kroner.

DNO-løft
Oljeselskapet DNO International var det eneste selskapet i OBX-indeksen med positiv utvikling. Aksjen steg 2,1 prosent til 6,71 kroner etter dagens generalforsamling, der eierne vedtok en fusjon med Rak Petroleum.

Selskapet kjøpte iløpet av natten 42 millioner egne aksjer til 7,50 kroner per aksje. I går ettermiddag lanserte DNO et bud på inntil 54,5 millioner aksjer.

Les om dramatikken her: Advokatkamp på DNOs generalforsamling

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 4,24 prosent til 367,94 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for tilsammen 7,1 milliarder kroner.

Les også: - Korthuset kan rase
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.