DNOs ekstraordinære generalforsamling vedtok fusjon med RAK Petroleums oljeandeler med 76,63 prosent av stemmene. Dermed fikk fusjonsforslaget med RAK mer enn det nødvendige to tredjedels flertall og fusjonen er et faktum.

DNOs ekstraordinære generalforsamling utviklet seg til et muntlig advokatslagsmål hvor DNOs ferske husadvokat Andreas Mellbye stod i det ene hjørnet og Petrolia Invests advokat, som representerer Berge Gerdt Larsens sfære, Arne Didrik Kjørnes, partner i Wikborg Rein og advokat med møterett i høyesterett, stod i det andre hjørnet.

I midten stod høyesterettsadvokat Harald Arnkværn som for anledningen fungerer som uavhengig møteleder.

Generalforsamlingen var knapt i gang før Arne Didrik Kjørnes gikk på talerstolen for å kreve skriftlig avstemming rundt godkjennelse av dagsorden og stemmereglene. Det var det kun 12,46 prosent av stemmene som stilte seg på Berge Gerdt Larsens side og forslaget var dermed nedstemt.

Advarer om søksmål
Etter at DNO-sjef Helge Eide gjennomgikk fusjonsforslaget, som vil gi DNO noe produksjon i Oman samt letelisenser i De forente arabiske emirater og Tunisia, tok Petrolias advokat Kjørnes igjen ordet og krevde utsettelse av behandlingen av fusjonsforslaget.

Årsaken er at Berge Gerdt Larsens sfære mener fusjonsforslaget er vesentlig endret etter RAKs avtale med DNO-initiativet, og at et forslag hvor vesentlige økonomiske forhold er endret ikke kan godkjennes på generalforsamlingen.

Han advarte også at det kunne bli aktuelt å gå til søksmål om gyldigheten av generalforsamlingens beslutning. Dermed var det duket for skriftlig avstemming nummer to om fusjonsforslaget kan behandles av generalforsamlingen, eller om det må kalles inn til ny ekstraordinær generalforsamling senere.

Flere aksjonærer tar til orde for å utsette beslutningen om en eventuell fusjon. Ved skriftlig avstemning viste det seg at 32,4 prosent av de fremmøtte aksjonærene var for å utsette beslutningen, mens flertallet, 67,72 prosent ønsket å beslutte en eventuell fusjon på dagens møte. Dermed går det mot en avgjørelse i løpet av ettermiddagen.

Betydelig motstand fra småaksjonærene
150,9 millioner aksjer, tilsvarende 32,4 prosent av avgitte stemmer ville utsette stemmingen, mens 315,2 millioner aksjer stemte for en behandling av fusjonsforslaget på dagens generalforsamling, melder nyhetsbyrået TDN Finans.

Gitt at Rak Petroleum har 285 millioner aksjer, var det kun drøye 30 millioner aksjer av småaksjonærene som stemte med Rak for å stemme over fusjonsforslaget i dag.

Offensiv Larsen
Berge Gerdt Larsen og Petrolia ønsker å kjenne fusjonsforslaget med RAK ugyldig.

Berge Gerdt Larsens og Petrolias advokat Arne Didrik Kjørnes gikk raskt offensivt ut på DNOs ekstraordinære generalforsamling. Kjørnes spurte i hvilken grad den uavhengige møtelederen Harald Arnkværn kjente til hvilke avtaler som finnes mellom RAK, JP Morgan og/eller Openheimer om salg, tilbakekjøp eller shortsalg av DNO-aksjer, og om møteleder kjente til hvilken avtale RAK har inngått med DNO-initiativet.

- Avtalen er ikke offentliggjort, bare de delene som medfører endringer i fusjonsplanen er offentliggjort, innvendte Kjørnes. Han stilte også spørsmål ved stemmeretten til de drøye 43 millioner DNO-aksjene DNO selv har kjøpt det siste døgnet.

Han mente også at innkallingen var ugyldig og at fusjonen ikke kan vedtas på generalforsamlingen, fordi forslaget til fusjon har vært revidert på enkelte punkter for å etterkomme DNO-initiativet, og at en avstemming om fusjon derfor ikke vil være gyldig.

Petrolia-sfæren fikk derfor trumfet gjennom en skriftlig avstemning om stemmereglene, men med kun et få tall hender i været som indikerte støtte til forslaget, fortsatte møteleder Arnkværn generalforsamlingen mens stemmene ble talt opp, mens han tørt kommenterte at han fortsatt hadde forhåpninger om å rekke sine middagsplaner i kveld.

Totalt er 63,23 prosent av aksjene representert på generalforsamlingen.

Petrolia Invest fikk derimot medhold i kravet om gransking. 23 prosent av de fremmøtte aksjonærene stemte for en slik gransking. Aksjeloven krever kun ti prosent tilslutning for at aksjonærene kan gå til tingretten og kreve gransking.

Berge Gerdt Larsens Petrolia Invest hadde også krevd valg av nye styremedlemmer, nye styreleder og nestleder, men trakk kravet etter at DNO-initiativet har fått medhold i å få minoritetsaksjonærene bedre representert i styret. Men da var det overraskende styreformann Bijan Mossavar-Rahmani som tok ordet og foreslo at avstemmingen likevel ble gjennomført. Det ble derimot ikke noe av da generalforsamlingen formelt ikke hadde noe å stemme over i og med at Petrolias forslag var trukket.

Kø av middeladrende menn
Allerede tre kvarter før den ekstraordinære generalforsamlingen skulle starte, sto det kø av aksjonærer på vei inn til Vika Kino. DNO har i årevis vært en populær folkeaksje, og mange småaksjonærer som har fulgt DNOs berg-og-dal-baneferd på børsen har stilt opp for å avgjøre DNOs fremtid. Det er trolig lenge siden en forestilling på Vika Kino har tiltrukket seg så mange middelaldrende menn.

Interessen for generalforsamlingen var så stor at DNO International var nødt til å bytte til større lokaler for å avholde møtet. Ryktene sier at DNO kjøpte opp billettene til en hel kinoforestilling for å kunne avholde generalforsamlingen i Vika Kinos største sal.

Generalforsamlingen var i innkallingen stipulert til å vare et par timer, men DNO har leid lokale frem til klokken halv ni i kveld i tilfelle generalforsamlingen drar ut i tid.

Dramatisk opptakt
Opptakten til den ekstraordinære generalforsamlingen har da også vært av det dramatiske slaget.

Berge Gerdt Larsen-kontrollerte Petrolia har hevdet at DNO kan få store forpliktelser på kjøpet hvis selskapet fusjonerer inn RAK Petroleums virksomhet.

DNO International mener at Petrolias beskyldninger om "flere hundre millioner dollar" i forpliktelser knyttet til rigger er feilaktige.

Selskapet har hevdet at de usikre forpliktelsene i forbindelse med fjerning av plattformer kan gjøre det vanskelig å sikre fremtidig finansiering. Samtidig kan selskapet, ifølge Petrolia, komme i brudd med betingelsene i obligasjonslånet dersom forpliktelsene blir innlemmet i DNOs balanse.

Problemer med Rak sin Saleh 5 brønn har også blitt trukket frem, da Petrolia venter ytterligere borekostnader på minst 100 millioner dollar for å kunne utvinne den oljen og gassen som eventuelt måtte befinne seg i det de kaller et ”ekstremt vanskelig reservoar”.

DNO svarte med å hevde at meldingen var på linje med andre feilaktige meldinger fra Petrolia som har kommet flere ganger de seneste ukene.

Videre har DNO sagt at den foreslåtte fusjonen med Rak Petroleums MENA-eiendeler er første steg mot å bli en stor aktør i regionen. Selskapet var overrasket over den store motstanden forslaget har fått.

- Styret er sikre på at den foreslåtte fusjonen vil bli fordelaktig for selskapet, ansatte og alle aksjonærer, sa nestleder i styret Gunnar Hirsti i en kommentar.

Avtale på plass - men holder den?
De siste dagene ble tegn til forsoning mer tydelige. Et flertall av medlemmene i småaksjonærgruppen DNO initiativet, som har vært sterkt kritisk til fusjonen, stemte for et forslag til avtale med DNOs hovedaksjonær Rak Petroleum.

Her er hovedpunktene i avtalen:

  • RAK, som vil kontrollere over 40 prosent av aksjene i DNO etter fusjonen, forplikter seg til å selge seg ned til 30 prosent innen 31. desember 2012.
  • Emisjonen i DNO reduseres fra 143,9 til 73,4 millioner aksjer ved at DNO selv kjøper eksisterende aksjer i markedet og gir disse til RAK. Dette medfører at eksisterende aksjonærer ikke blir utvannet i like stor grad.
  • RAK arbeider målbevisst mot en børsnotering av DNO i London – senest innen 2012.
  • RAK tar initiativ til at det etableres en valgkomité i DNO, der de mindre aksjonærene skal være representert.
  • RAK støtter et forslag om at mindre aksjonærer skal få en styreplass i DNO.

Nå gjenstår det å se hvordan de ulike konstellasjonene stemmer på den ekstraordinære generalforsamlingen.

DN.no er til stede og følger generalforsamlingen utover ettermiddagen.

Les også: DNO kjøper 42 millioner egne aksjer

<b>- Utskudd som truer meg nå</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.