Dollaren gjør et hopp onsdag, etter at japanske myndigheter onsdag morgen grep inn i valutamarkedet for å stanse yen-styrkingen mot dollar.

Det er første gang Japan griper inn i valutamarkedet på seks år.

- Vil man lykkes, spør sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets.

- Sentralbankintervensjoner er med god grunn sjeldnere enn før. Det skal mye muskler og tålmodighet til for å flytte kursen vekk fra et sted summen av alle markedsaktører mener den bør være, skriver han i en kommentar onsdag.

 

Milliardklassen
Japan har kjøpt store mengder dollar, og solgt yen, for å presse kursen på sin egen valuta ned. Japanske myndigheter har ikke selv gått ut med hvor mye penger det er snakk om, men ikke-navngitte kilder sier til Bloomberg News at det kan dreie seg om over 100 milliarder yen, drøyt syv milliarder kroner.

I timene etter intervensjonen svekket yen seg mer enn 2,5 prosent mot dollar, og Nikkei-indeksen fikk et kraftig løft.

- Til syvende og sist er det markedet som bestemmer. Hvor populært det er hos Japans handelspartnere kan også diskuteres. Som overskuddsland er Japan ett av de landene som ideelt sett bør akseptere en sterkere valutakurs, skriver Dørum.

For under to måneder siden uttalte den japanske finansministeren Yoshiko Noda at valutakursene i prinsippet burde bestemmes av markedet, noe som fjernet frykten for at den sterke yen-kursen kom til å trigge valutaintervensjoner.

Endrer spillet
Den japanske yenen svekker seg fra sitt sterkeste nivå på 15 år onsdag, og handles onsdag ettermiddag til 85,72 mot dollaren. Den sterke yenen har bidratt til å svekke enn allerede skrøpelig økonomi.

- Intervensjonen fra Japan endrer spillet på kort sikt, og kan presse dollar/yen-kursen videre opp. Men den historiske erf#229en er at ensidig intervenering kun virker på kort sikt, og at markedene igjen kommer til å presse kursen ned igjen til nivået fra før intervensjonen, skriver Nordea Markets i sin valutakommentar onsdag.

- Japanske myndigheter må være aggressive nå og slå hardt ned i markedet, hardt og brutalt fordi ettersom tiden går vil effekten ebbe ut, sier valutastrateg David Bloom i HSBC til Marketwatch.com.

Samme linje som resten av Asia
Tiltakene kom dagen etter at statsminister Naoto Kan greide å bli sittende i ledervervet i det politiske partiet Democratic Party of Japan, etter et internt valg i partiet.

- Når man ser intervensjonen fra et asiatisk perspektiv, kjører Japan nå samme linje som andre asiatiske sentralbanker, som har grepet inn for å svekke sine valutaer, sier valutastrateg Mitul Kotecha i Credit Agricole til Marketwatch.com.

- Men, inngripen fra asiatiske sentralbanker har bare saktnet styrkingen i de regionale valutaene, og Japan kan komme til å måtte være fornøyd med et lignende resultet, legger han til.

Les også:

<b>Japan intervenerte for første gang på seks år</b>

<b>Yen-rally og dollar-ras</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.