- Dette er bare ekstremt positivt. Det er jo en dobling av ressursene, sier Trond Omdal, oljeanalytiker i Arctic Securities, om Lundins oppgradering av Avaldsnes-funnet i Nordsjøen.

Lundin økte i dag sine anslag for utvinnbar olje fra 0,1-0,4 milliarder fat til 0,8-1,8 milliarder fat .

Les mer: - Trolig et av de fem største funnene på norsk sokkel

Både Omdal og Carnegie-analytiker John A. Olaisen mener oppgraderingen er mye større enn ventet.

- Det var absolutt mer enn ventet. De kom jo med en melding om nytt ressurspotenisale fredag, men dette var gode nyheter, sier Omdal.

Lave kostander
Omdal følger de norske selskapene Statoil STL og Det norske DETNOR tettest, men er ikke i tvil om at dette også er en vinner for svenske Lundin.

Oppgraderingen av funnet gjør det enda mer lønnsomt å utvinne oljen. Feltet ligger allerede svært gunstig til i forhold til eksisterende infrastruktur, på relativt grundt vann og oljen er funnet bare 2000 meter under havbunnen. Når man i tillegg kan dele utvinningskostnaden på dobbelt så mange fat som først antatt, kan det antas at prisen per fat blir uvanlig lav for norsk sokkel.

- Man kan regne med utvinningskostnad på under 10 dollar fatet. Med fremtidig oljepris på 100 dollar fatet gir det en margin på 90 dollar fatet, sier Omdal.

Han understreker at utbyggingen trolig ligger ti år frem i tid, og at det gjør regnestykket mer komplisert. Enkelt regnet er verdien av funnene dermed, etter kostnader, samlet mellom 623 og 1350 milliarder kroner. Oljeprisen avgjør hvor det ender til slutt. I dag er oljeprisen 104 dollar fatet.

Opptur på Børsen
Statoil har ikke gitt et nytt estimat for sitt Aldous Major-funn, men er storeier også i Avaldsnes med 40 prosent. Omdal mener Lundins oppdatering betyr at funnet samlet sett gir mellom 9 og 19 kroner for Statoil-aksjen.

John Olaisen, analytiker i Carnegie, mener dagens oppgradering betyr et tillegg på mellom 3 og 8 kroner for Statoil i forhold til tidligere anslag, men mellom 37 og 95 svenske kroner for Lundin. Lundin åpnet opp 36 prosent i morges, og er nå opp rundt 30 prosent.

Familieselskapet Lundin har skutt gullfuglen i et område av sokkelen som gjennom historien er undersøkt av fire selskaper før dem.

Les mer: Tror på mer olje rundt gigantfunn

- Er Lundin-aksjen billig?

- Ja, sier Olaisen enkelt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.