Lundin Norway AS, som er operatør på feltet, øker sine anslag for utvinnbare ressurser på Avaldsnes-funnet.

- Dette funnet blir trolig et av de fem største funnene på norsk kontinentalsokkel og helt sikkert det største siden midten av 80-tallet, sier toppsjef Ashley Heppenstall i Lundin Petroleum i en pressemelding fra selskapet.

Lundin Norways oppdaterte ressursanslag for Avaldnes-funnet i PL501 ligger på mellom 0,8 og 1,8 milliarder fat utvinnbar olje, langt over tidligere meldte 0,1 - 0,4 milliarder fat utvinnbar olje.

Enorme verdier
Sammen med de foreløpige anslagene for Statoils Aldous Major-funn er de samlede utvinnbare ressurser anslått til 1,2 -2,6 milliarder fat.

Slår det beste anslaget til, blir feltet det tredje største på norsk sokkel. Tredje størst i dag er Oseberg med 2,4 milliarder fat.

Med dagens oljepris og dollarkurs tilsvarer det en bruttoverdi på tett oppunder 1.580 milliarder kroner - drøyt halvparten av Oljefondets totale verdi.

Men det koster selvsagt penger å bygge ut feltet, å drive det - og selskapene skal ha sin velfortjente bit av kaken. Uansett vil Avaldsnes/Aldous-funnene gi store inntekter til den norske staten.

- En fundamental forandring
- For Lundin Petroleum som selskap med 40 prosent eierandel i PL501 og ti prosent i PL265, innebærer funnet en fundamental forandring, sier Heppenstall.

Han mener funnet viser potensialet i en region som mange har sett på som moden og med "begrenset gjenværende potensial".

Oljeselskapet Statoil, som eier 40 prosent i blokken, bekrefter et betydelig oppsidepotensial i forhold til de tidligere annonserte tallene for PL 501 og vil komme tilbake med selskapets oppdaterte volumanslag etter ferdigstillelsen av Statoils pågående avgrensningsbrønn 16/2-10 i Aldous Major South, ifølge en pressemelding.

Statoil får stadig bedre forståelse
- Statoil ser et betydelig ressurspotensial i Aldous Major South- og Avaldsnes-området, og vår forståelse av området blir stadig bedre, sier Gro G. Haatvedt, Statoils direktør for leting på norsk sokkel.

Både Lundin og Statoil sier i pressemeldinger i dag at selskapene jobber for en rask utvikling og utbygging av funnene.

Avaldsnes ligger i PL501. Lundin Norway AS er operatør med 40 prosent eierandel, mens partnerne Statoil og Mærsk har henholdsvis 40 og 20 prosent eierandel.

Aldous Major South ligger i PL265. Statoil er operatør og har 40 prosent eierandel. Partnerne er Petoro med 30 prosent, Det norske oljeselskap med 20 prosent og Lundin med10 prosent.

Statoil-aksjen STL stiger 2,28 prosent på Oslo Børs fra start, Det norske oljeselskap DETNOR klatrer 11 prosent fra start. I Stockholm hoppet Lundin-aksjen 36 prosent ved børsåpning.

Les intervju med Lundin-sjefen i august her: Tror på mer olje rundt gigantfunn

Les også:

<b>- Det er fantastisk</b>

<b>- Kan være blant ti største oljefunn på norsk sokkel</b>

<b>Statoil jakter på nytt kjempefunn</b>

DN møtte Lundin-familien i juli. Se intervju her:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.