- Dette er bazookaen alle hadde håpet på. Det er riktignok en avart, men kraften er like stor, den kan bli gigantisk, sier fondsforvalter Sigmund Håland i det Luxembourg-baserte forvaltningsselskapet Lux Nordic til DN.

Han snakker om hvordan redningsoperasjonen fra Den europeiske sentralbanken (ECB) så langt har fått ufortjent lunkne reaksjoner i markedet. Mottagelsen overrasker Håland kraftig,

- Undervurderer
- De fleste undervurderer helt klart hvor positivt dette er. Jeg synes det er en meganyhet, og mitt tips er at dette er den viktigste hendelsen i eurosonen i år, kanskje viktigere enn at Berlusconi måtte gå av, sier han.

I lang tid har investorer og analytikere skreket etter at ECB skulle kjøpe ubegrensede mengder europeiske statsobligasjoner for å gi midlertidig støtte til de gjeldstyngende landene. Sentralbanken er imidlertid lovlig forhindret fra dette, men den kan gi ubegrenset støtte til banker og andre finansinstitusjoner. Denne uken lånte sentralbanken ut over 500 milliarder euro til sårt trengende banker, og i februar vil de tilby tilnærmet ubegrenset kreditt i en ny auksjon. Dette tiltaket vil ifølge Håland gi store positive ringvirkninger for hele finanssektoren.

- Mitt tips er at bankene kommer til å låne minst 1000 milliarder euro mer i februar. Vi snakker da om verdier på tre-fire oljefond, mye mer enn det politikerne klarer å hoste opp. Bankene kan bruke dette til å kjøpe statsobligasjoner, låne ut til bedrifter og husholdninger eller kjøpe tilbake egen gjeld. Det er umulig at disse pengene ikke sklir ut igjen i økonomien, sier Håland.

Når pengene begynner å flyte, presses derfor renten på statsobligasjoner ned, og situasjonen for næringsliv og husholdninger bedres, ifølge forvalteren.

- Overdriver
Sjeføkonom i Nordea Markets, Steinar Juel, tror Håland overdriver effekten. Han mener oppmerksomheten gjennomgående er for mye på tiltak på EU-nivå, mens løsningen ligger på nasjonalt nivå.

– Det er absolutt positivt at bankene låner så mye, det stabiliserer situasjonen. Men dette er ikke penger de vil bruke til å ekspandere kraftig. Jeg tror de fremdeles vil være tilbakeholdne til å gi lån fremover.

Han er imidlertid enig med Håland i at markedsreaksjonene var forbausende små.

Les også: Nye krisetiltak fra ECB (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.