- Det er sjelden vi ser så mange dager med så kraftige fall. Det er utrolig spesielt, sier rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Oslo Børs faller nye 3,5 prosent i dag. Siden børsfallet startet fredag for en og en halv uke siden har børsen falt mer enn 21 prosent. Et børskrakk blir ofte omtalt som en nedgang på mer enn 20 prosent i løpet av kort tid.

- Det her er et krakk, slår Wilhelmsen fast.

-Kan være en overreaksjon
Bakteppet for de siste ukenes børsfall er indikasjoner på at veksten i verdensøkonomien, og spesielt i USA, har avtatt. De mest pessimistiske frykter en resesjon. Samtidig har markedet også rettet oppmerksomheten mot gjeldskrisen i Europa. Frykten er at Italia og Spania får så høye rentekostnader at landene ikke klarer å betjene statsgjelden og at de to økonomiene samlet sett er så store at det blir vanskelig å redde dem.

- Men det er ikke alle krakk som har vært et riktig forvarsel på at det kommer en resesjon. Det kan være en mulighet for at dette er en overreaksjon. De mest optimistiske erkjenner at veksten er svak, men tror ikke det blir en ny resesjon. Hvis de får rett, er det en overreaksjon, sier Wilhelmsen.

- Vil uansett svekke veksten
Men selv om optimistene får rett vil likevel nedturen vi allerede har opplevd i finansmarkedene få alvorlige konsekvenser, mener First-strategen.

- Uansett om dette er en overreaksjon eller ikke, så vil dette svekke veksten i seg selv, sier Wilhelmsen.

Han viser til at børsfallet vil smitte gjennom det som omtales som formueskanalen. Husholdningene, spesielt i USA, har en stor andel av formuen i aksjer. Dermed vil de oppleve at formuene faller.

- Det vil påvirke konsumet, sier Wilhelmsen.

Samtidig vil bankene oppleve at aksjekursene deres faller og at finansieringskostnadene øker. Risikopåslagene for å låne inn penger i markedet har allerede steget markert.

- Det blir dyrere kreditt og vanskeligere tilgang på kreditt, som i sin tur vil ha negative konsekvenser for forbruk fra husholdninger og bedriftenes investeringer.

I tillegg vil børsfallet kunne redusere tilliten til den økonomiske utviklingen hos bedrifter og husholdninger.

- Bedriftene blir mer tilbakeholdne med å investere, forbrukerne vil bli mer tilbakeholdne til å investere.

Rammer Norge
Også Norge kan bli rammet av disse effektene

- Vi har erf#229 fra det fra 2008. Både ved svakere vekst i verdensøkonomien, og om de mest pessimistiske får rett, at vi får en dobbeldipp internasjonalt, vil det redusere etterspørselen etter norske varer. Vi ser at oljeprisen er mye ned. Det vil i sin tur kunne redusere investeringene i norske bedrifter og norske husholdninger vil kunne bli preget av usikkerhet.

Samtidig øker også finansieringskostnadene for norske banker som er avhengig å finansiere seg i internasjonale markeder.

- Det blir dyrere for bankene å hente inn penger. Renten på lån til bedrifter går opp. Kanskje går også rentene på lånene til husholdningene opp, sier Wilhelmsen.

Les også: Slik sparer du når det er uro i økonomien

<b>Følg utviklingen i finansmarkedene minutt for minutt</b>

Se også video med sjeføkonom Steinar Juel i Nordea:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.