Skrudde du av kaffetrakteren og vannkokeren før du gikk ut? Stresser du med å skru av riktig mengde lys før du løper av gårde på ferie eller holder huset varmt hele dagen fordi du ikke orker å fryse? Slike små og store bekymringer kan svært snart være historie, det hevder flere norske selskaper.

- Når du går ut og skrur på alarmen kan du automatisk få skrudd av lys etter eget ønske, og skru av strømmen på kaffetrakteren, samt aktivere automatIsk senking av temperatur – og få den opp igjen slik at det er varmt og godt når du kommer hjem, sier Jørn Holtar, teknisk sjef i Horten-selskapet Censitel.

- Slett ikke science fiction
Grunnlaget for mye slik teknologi er nye automatiske strømmålere som alle norske hjem skal ha i fremtiden, trolig innen år 2015 eller 2016. Men Holtar understreker at dette slett ikke er science fiction og fremtidsvyer, men teknologi som er tilgjengelig i dag. Det gjør også et annet norsk selskap i samme bransje.

- Vi snakker ikke om utvikling eller om hva man kan gjøre om to eller fem år – dette kan vi gjøre i dag, sier Birger Bekkevold, administrerende direktør i ESP, et norsk selskap som spesialiserer seg på å sy sammen informasjon fra strømselskapene og strømforbrukernes hus.

Teknologien bygger på innføringen av automatisk strømmåling, en teknologi som er godt utbygd i Sverige og skal bygges ut i Norge de neste årene. Slike styringssystemer kan bli svært viktig for fremtidens alternative strømkilder: Les mer: <b>Hva skjer når det slutter å blåse?</b>

- Ikke noe å le av
Censitel utvikler apparater som skal kunne stå godt synlig i huset ditt, og både styre strømforbruket og gjøre deg mer bevisst på pris og hva som øker forbruket. Mange mener slik bevisstgjøring har langt bedre effekt enn en dyr regning hvert kvartal.

ESP jobber med en litt annen modell, der målet er å gjøres styring tilgjengelig på nett, enten det er til en pc eller en mobil. De lager en serverbasert løsning som både kobler seg til strømselskapets måler og prisinformasjon – og til kundens hus. Dette tror de kan gi besparelser, ved smartere styring og forbruk og ved å styre unna forbrukstoppene når strømmen er dyrest.

- Du må kunne lage rutiner der de enkleste kan være at varmtvannstanken startes innen et visst tidsrom hvis prisen bikker under et gitt nivå – og uansett innen en viss tidsfrist.

Tanken er at flest mulig apparater i huset ditt skal kunne skrus av og på via en sentral intelligent enhet.

- Det er nesten bare fantasien som setter grenser for mulighetene. Du kan styre så å si alt du har hjemme, fra kaffetrakteren, til stereoen, varme, vann, gass og alt annet som går på strøm. Vi er markedsorienterte, så kommer det ønsker om nye applikasjoner så lager vi dem, sier Bekkevold.

- Og så kan vekkerklokken din si fra til kaffemaskinen og ovnene så det blir varmt og du får kaffe når du står opp?

- Ja, det er ikke noe å le av det. Dette åpner for store muligheter, sier Bekkevold.

Prisen...
Mye kan oppnås bare man har penger nok, og denne teknolgien er definitivt ikke innebygget i dagens kaffetraktere. Må man bytte ut alle apparatene i huset?

- Det fungerer uavhengig av hva slags kaffetrakter du har. Vi bruker små dingser du plugger inn i kontakten, forteller Holtar.

Disse små enhetene kommuniserer med en sentral via trådløs oppkobling. Censitel bruker Zigbee-standarden, samt en spesiell frekvens for alarmfunksjoner, fordi forsikringsbransjen krever dette. Andre bruker kommunikasjon via strømnettet, eller andre standerder.

Bekkevold forteller at noen produsenter, som Miele, allerede har bygget inn kommunikasjonsmoduler. Dette gjør det også mulig å foreta mer avansert styring enn å skru strømmen av og på. Trolig blir slike integrerte moduler mer vanlig etter hvert.

Men hva koster herligheten? For norske strømnetteiere er det trolig snakk om investeringer på rundt 10 milliarder kroner for å få intelligente strømmålere inn i de tusen hjem. Men på toppene av det ikke koste så mye å ta styringen over restan av hjemmet. Det hevder både Censitel og ESP. Censitel understreker at de ennå er i lanseringsfasen og ikke har listeprisene klare, men at startprisen bør være godt under 10.000 kroner.

- Du kan sikkert starte lavere og dra prisen opp så langt du vil, men inngangsprisen er definitivt under 10.000 koner, sier Holtar.

Han mener prislappen har kommet ned de siste årene på grunn av trådløs teknologi. Man trenger ikke lenger en elektriker som legger kabler rundt i huset – og teknologien er nå blitt så smart at den oppretter nettforbindelser automatisk, uten at en ekspert må inn og skru på systemet. Dermed spares mye arbeid.

Startskuddet
Så, hva venter vi egentlig på?

- Nettselskapene må installere smarte målere og de må kunne tilby differensierte priser gjennom døgnet, sier Bekkevold.

Han påpeker at strømleverandørene allerede betaler ulike priser gjennom døgnet, men at kundene bare får gjennomsnittspriser og dermed ikke har noen grunn til å tilpasse forbruket til prisene gjennom døgnet. En slik tilpassing kan trolig spare nettverksselskapene for store summer, fordi kapasiteten i netttverket i dag må bygges for å tåle store forbrukstopper om morgen og ettermiddag. Hvis

De fleste nettleverandørene sitter imidlertid foreløpig på gjerdet og venter på at regelverket fra NVE skal vedtas.

Og NVE venter på konklusjonen av en standardiseringsprosess for slike systemer i EU, forteller Thor Erik Grammeltvedt, sjef for seksjon for kraftmarked i NVE

- Vi skal gjøre en vurdering av resultatet av den første fasen i denne prosessen til sommeren og vil også følge den neste fase i dette arbeidet som avsluttes neste år, sier han til Dagensit.no.

NVE skal i løpet av sommeren vurdere om beslutningen kan tas nå.

- Målerene skal være på plass innen fem år etter beslutningen tas, sier han

- Så det er et startskudd som går i år eller til neste år?

- Ja. Bransjen sier de ønsker å vente på å få avklart hvilke muligheter som kommer. Fra NVEs side er imidlertid kravene langt på vei avklart allerede, så de har hatt mulighet til å komme godt i gang med planleggingen.

På bortebane
Bekkevold mener Norge ligger langt etter på dette punktet, og i Sverige har man allerede innført slike systemer. Resultatet er at selskaper som lager slike løsninger ikke kan basere seg på Norge som hjemmemarked, foreløpig.

- Nei, vi jobber i første omgang med hele Europa og fikk mye oppmerksomhet på Smart metering -konferansen i København nylig, sier Bekkevold, som forteller at teknologien er utviklet med utgansgpunkt i en leveranse til Centrica, tidligere British Gas.

Les også:

<b>Hva skjer når det slutter å blåse?</b>

<b>Slik kan de ekstreme strømprisene kuttes</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.