Sentralbanksjef Mario Draghi varslet torsdag at ECB fremover skal foreta verdipapirkjøp for 60 milliarder euro i måneden i inntil 19 måneder fremover.

Programmet er litt i overkant større enn markedet hadde forventet, mener seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

- Det var som forventet, med en tanke høyere verdipapirkjøp enn det man hadde sett for seg, sier hun.

Kjøpene skal ha oppstart i mars og foreløpig sluttdato er satt til september 2016.

- Etter det skal det bestemmes av hvorvidt inflasjonen er på vei mot målet på to prosent eller ikke. Det er ingen tvil om at ECB leverer varene. Vi kunne ikke forventet mer enn dette, mener Haugland.

Siste forsøk

Det store spørsmålet nå er hvorvidt disse tiltakene vil fungere. ECBs plan nå er å påvirke markedene og presse ned lange renter på bred basis, slik at finansieringssituasjonen til bedrifter skal bli lettere, samt at verdien til verdipapirene øker.

- Dette skal føre til at etterspørselen i økonomien øker. Den effekten er høyst usikker, mener Haugland.

Hun har likevel forståelse for at den europeiske sentralbanken vil forsøke alle virkemidler, ettersom de ikke har mer å gå på når det gjelder kutt i styringsrenten.

- Er dette siste forsøk for ECB?

- Ja, dette er siste forsøk. Selvfølgelig kan de sikkert komme med enda flere typer ukonvensjonelle pengepolitiske tiltak, men nå er det ikke lett å tenke seg så mange flere tiltak som sentralbanken kan trå til med.

- Et pusterom

Så langt ser avgjørelsen ut til å fungere, mener Haugland.

- Valutakursen har svekket seg som følge av beslutningen, mye på grunn av forventingene om at programmet kom til å komme. Valutasvekkelsen vil bidra til å lette situasjonen for europeiske bedrifter som konkurrerer mot bedifter i andre deler av verden.

Dette vil igjen ha en viss innvirkning på inflasjonen, som i skrivende stund er veldig lav.

Haugland mener dette kan bidra til å gi eurolandene fred til å vokse.

- Den positive måten å tolke dette på, er at eurosonelandene nå får roen til å gjennomføre nødvendige reformer. De får et pusterom som de kan utnytte til å gjøre de nødvendige grepene som trengs for å få veksten i økonomien opp.

Les også:

ECB skal kjøpe gjeld for 60 milliarder euro i måneden

Euroen svekker seg

ECB varsler tiltak  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.