Rådet i Den europeiske sentralbanken (ECB) har på torsdagens rentemøte besluttet å holde sentralbankens signalrenter uendret.

Styringsrenten blir holdt uendret på 0,05 prosent. Den marginale innskuddsrenten holdes uendret på - 0,20 prosent, mens den marginale utlånsrenten er uendret på 0,30 prosent, skriver ECB i en pressemelding torsdag.

Samtidig varsler sentralbanken at ytterligere pengepolitiske tiltak vil bli presentert på en pressekonferanse med sentralbanksjef Mario Draghi torsdag klokken 14.30.

Normalt inneholder pressemeldingen en formulering om at sentralbanksjefen vil redegjøre for selve rentebeslutningen. Denne gangen er det imidlertid ventet at sentralbanken vil presentere et program for oppkjøp av europeiske statsobligasjoner.

Venter på ytterligere tiltak

I forrige uke fikk ECB juridisk klarsignal for å gjennomføre slike oppkjøp. Blant økonomene forventer et overveldende stort flertall at oppkjøpene vil bli lansert torsdag.

Slike oppkjøp, som blir gjennomført ved at sentralbanken oppretter nye penger, blir gjerne omtalt som kvantitative lettelser. Målet er å presse ned rentene på lån som bedrifter og husholdninger blir stilt overfor.

Ved å gjennomføre store oppkjøp av statsobligasjoner stiger prisen på statsobligasjoner, noe som fører til at rentene på obligasjonene faller. Obligasjonsrentene er gjerne utgangspunktet for renter ut til publikum.

Sentralbankene har i USA, Storbritannia og Japan har allerede gjennomført slike lettelser. Erfaringene fra de tre landene har vært at økt pengemengde har ført til at valutaene er blitt markert svekket.

Gjennom å tilføre økonomien med store mengder kapital er samtidig håpet at aktiviteten øker og samtidig bidrar til å få opp inflasjonen.

Svak vekst og inflasjon

De siste årene har sentralbanken forsøkt å få bukt med blodfattig vekst og faretruende lav inflasjon ved å kutte rentene til under null og samtidig gjennomføre ekstraordinære tiltak overfor banksystemet i eurosonen.

Men veksten er fremdeles svak og prisene har den siste måneden vært fallende. I markedet er det derfor en forventning om nye tiltak fra sentralbanken.

Sentralbanken har selv også bidratt til å bygge opp forventningene.

I forrige uke avgjorde EUs generaladvokat at oppkjøpene av statsgjeld «kan være» lovlig og at de «i prinsipp» er på linje med EU-traktaten. ECB reagerte på avgjørelsen ved å sende ut en melding der den skrev at EU-domstolens uttalelse var en viktig milepæl.

Sentralbanken bekreftet samtidig at oppkjøpsprogrammet var klart og tilgjengelig.

Les også:

Markedene er i helspenn  

- Alle venter på «noe», men ingen vet helt «hva»

– Forhåpentlig vil det virke

OECD-sjef: – Draghi bør få frie tøyler

Krever fart i seddelpressen

Sjeføkonom om ECB-møtet: Torsdag må han velge mellom to muligheter

  - Stille før stormen

– Da får du et fall i boligprisene i Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.