Lettelsen etter helgens gjeldsforlik i USA ble svært kortvarig i finansmarkedene. Nøkkeltallene fra USA har vært alt annet enn gode og nasjonen står fortsatt i fare for å bli nedgradert av ratingbyråene.

Ingen vet helt hvilke reaksjoner en nedgradering vil føre til, men analysesjef Pål Ringholm i First Securities mener det ikke er noen automatikk i at en nedgradering vil føre til panikkstemning i markedene.

- Det er veldig avhengig av hva som skjer samtidig. Hvis USA blir degradert til dobbel-A, men verden ellers henger på greip og veksten er bedre enn det vi føler den er i dag, så kan verden tilpasse seg til det. Det er ingen naturlov som sier at alt går under da, sier Ringholm til DN.no.

Selv om USAs statsgjeld er gigantisk og voksende, kan selve størrelsen være med på å dempe svingningene ved en eventuell nedgradering.

- Man trenger volumiøse alternativer. Verden beste kredittmotpart er Norge, men det er begrenset antall statsobligasjoner, påpeker Ringholm.

Bildet kan endre seg
Amerikanske statsobligasjoner utgjør nærmere 60 prosent av markedet for statsobligasjoner med trippel A-vurdering. Mange markeder har rett og slett gjort seg avhengige av den amerikanske gjelden. Dermed kan man bli nødt til å akseptere at USA ikke lenger har topp rating.

- Det er god sannsynlighet for at dobbel A blir den nye trippel-A, sier First-analytikeren.

Ringholm peker imidlertid på at konsekvensene kan bli større dersom man ser for seg et mer negativt scenario der en nedgradering kommer samtidig med andre negative nyheter. Og at markedet venter at det kommer flere nedgraderinger etterhvert.

- Da er det et helt annet case, sier Ringholm.

- Ingen konkurskandidat
Hovedscenarioet er likevel at konsekvensene av en enslig nedgradering ikke vil gi alt for store utslag.

- USA er ingen konkurskandidat. Man kan se på gjeldsgraden og tenke litt frem og tilbake. Da vil de fleste konkludere med at det ser veldig bra ut fordi de har verdensvalutaen, men helt "top notch" er det ikke. Man er mer tilbøyelig til å putte pengene i Sveits og i Norge enn i USA i dag ut fra et kredittperspektiv, påpeker Ringholm.

Av de tre store ratingbyråene er det så langt er det bare Standard & Poor's som har truet med å nedgradere USA. Moody's , som la USA til på listen over mulige nedgraderinger forrige måned, har ifølge Nordea Markets indikert at hevingen av gjeldstaket har styrket utsiktene for at trippel A-ratingen blir opprettholdt. Fitch har ikke indikert endring av hverken ratingen eller utsiktene for den.

- Høyere renter, fall i aksjemarkedet
Analytiker Johhnny Bo Jakobsen i Nordea Markets mener det fortsatt er sannsynlig at minst ett av de tre byråene nedgraderer gjelden. Dersom det skjer, tror han markedsreaksjonen vil være betydelige, men forbigående.

- På lengre sikt vil de makroøkonomiske forholdene være driveren for aktivaprisene. Det sentrale for aktivaprisene på lengre sikt vil være om den amerikanske økonomien kommer seg ut av den nåværende svake perioden eller ikke, skriver Jakobsen i en oppdatering fra meglerhuset tirsdag.

I det korte bildet tror han imidlertid en nedgradering kan gi utslag i både rente-, aksje- og valutamarkedet.

* Rentene på statsgjeld med lengre løpetider vil stige. Obligasjoner med ti års løpetid kan stige mellom 0,25 og 0,50 prosentpoeng.
* Det amerikanske aksjemarkedet kan falle med inntil fem prosent
* Renten på tyske statsobligasjoner vil falle på grunn av økt etterspørsel som trygg havn
* Sterkere dollar på grunn av lavere risikoappetitt som vil øke etterspørselen etter dollar

- Den nåværende antagelsen er at trusselen om en potensiell krise til slutt vil få politikerne til å handle. Men det kan forandre seg. Dersom politikerne ikke klarer å vise ansvar, vil konsekvensene i markedet bli mye mer dramatiske enn vi venter på det nåværende tidspunkt, konkluderer Jakobsen.

Les også:
- Ratingkutt for USA - uansett

Rentefond hamstrer cash (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.