46 prosent tror prisene på fritidsboliger på fjellet vil stige de neste 12 månedene. Nesten like mange - 40 prosent - tror prisene vil holde seg på et stabilt nivå. Bare 13 prosent tror på prisfall.

Det viser en fersk undersøkelse som Fokus Bank har gjennomført.

Samtidig sier bare én av ti spurte at det er mer sannsynlig at de skal kjøpe hytte de neste 12 månedene enn det var for ett år siden. Syv av ti sier det er mindre sannsynlig, mens to av ti svarer "vet ikke".

Frykter høyere rente
- Renteøkningene rykker nærmere, og det skreller bort en del potensielle kjøpere. Men hvis man har stabil økonomi og har gått med en hyttedrøm en stund, er det god timing å kjøpe nå. Mye tyder på et sunt prismessig hyttemarked fremover, sier spesialrådgiver for strategi og kommunikasjon Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank til DN.no.

Tips oss om hyttesaker!

- Selv om 70 prosent sier at det er mindre sannsynlig at de kommer til å kjøpe hytte det neste året, vil jeg si at det fortsatt er relativt mange som har planer om å kjøpe - og disse personene er på målbevisst hyttejakt. Også i "vet ikke"-gruppen er det naturlig å tro at det er en del potensielle kjøpere, sier han.

Les også: Vil gi mer for hyttedrømmen

- Et stort gjesp
Heller ikke eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo tror på mange ville budrunder.

- Vi trodde at 2010 ville bli en "transportetappe" i fjellhyttemarkedet, og fikk helt rett: Vi solgte 152 hytter, og hadde budsjettert med 150. Det ble et stort gjesp. Og vi tror at 2011 blir like forutsigbart. Også i år regner vi med å selge 150 fritidsboliger, sier Haatuft til DN.no.

Prisene skal neppe mye opp. Alt tyder på et rimelig flatt prisnivå, bemerker han.

Han tror hyttemarkedet de dekker er ganske representativt for fjellhyttemarkedet generelt.

 

- Marked for realistene
- Vi ser det på antall verdivurderinger som gjøres, det er ikke så mange selgere der ute. Kjøperne er litt færre, men de er der - og de er mer dedikerte. Drømmerne og spekulantene er borte, nå er det marked for realistene, sier eiendomsmegleren.

Den økte realismen i hyttemarkedet er sunt, mener han.

- Ja, jeg vil tro at vi får et mer fornuftig hyttemarked med rimelig greie priser, uten de store pristoppene. Vi venter ikke så mange ville budrunder, selv om det naturligvis finnes unntak. Det er alltid noen spesielle objekter som vekker voldsom interesse. Slik vil det også være i år, sier Christian Haatuft.

"Sånn er det bare"
Han er ikke overrasket over at så mange spurte i Fokus Banks undersøkelse tror at prisene skal videre opp:

- Det har blitt en innarbeidet tro blant folk om at "sånn er det bare": Eiendomsprisene skal fortsette å stige, det er unormalt hvis de synker, sier Haatuft, som selv spår at prisene på fjellhytter vil holde seg på et relativt flatt nivå i 2011.

Les også: Norges beste skianlegg

- De nyrike er borte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.