Mange nordmenn har et alpinanlegg de føler et spesielt nært forhold til, og begrenser gjerne sine alpine aktiviteter til dette ene anlegget i stedet for å utforske noen av Norges mange andre skidestinasjoner. Gjennom denne skiguiden håper vi å kunne bidra til å forandre på det. Vi håper å oppmuntre til nye skiopplevelser.

For at du lettere skal kunne navigere blant Norges over 200 alpinanlegg, har vi blinket ut 22 av de ypperste destinasjonene og vurdert dem på basis av syv kriterier. Vi har testet:

* De alpine traseenes omfang, variasjon, kvalitet og preparering.
* Off-pist terrengets snøforhold, variasjon og tilgjengelighet.
* Terrengparkenes størrelse, variasjon og vedlikehold.
* Barneområder og familievennlighet.
* Utelivet.
* Tilgjengelighet i form av reisealternativer til og fra nedslagsområdene.
* Service og komfort.

Mange liker å kombinere oppholdet i alpinanlegget med en langrennstur. Derfor har vi også testet destinasjonenes langrennstilbud gjennom å vurdere:

* Løypenettet.
* Sporkvaliteten.
* Naturopplevelsen.
* Skjerming for vær og vind.
* Variasjonen i terrenget.

Mest vekt har vi lagt på de alpine kvalitetene. De fem langrennskriteriene er summert sammen, delt på fem og rundet av til nærmeste hele karakter.

Skalaen går fra én til fem. Langrennskarakteren gir sammen med de syv alpine karakterene den totale poengsummen.

Men til syvende og sist er det ikke bare fasilitetene eller antall heiser som avgjør om skidagen blir vellykket eller ikke. Ofte handler det kort og godt om opplevelsen av å være ute hvem du deler tiden med og vær- og føreforholdene.

Er snøen god og klientellet hyggelig, kan selv det minst avanserte alpinanlegget gi deg en uforglemmelig skidag.

Klikk deg inn på hvert stedsnavn for å se testene:

Dette var de beste skianleggene i 2009 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.