Kiwi kan i løpet av året passere sin argeste konkurrent Rema 1000 i antall butikker i Norge. Begge de to store lavpriskjedene solgte ifjor mer enn noensinne, og spiser markedsandeler, skriver Dagens Næringsliv.

- Nå går det så bra at jeg kun kan stå her og glise. Jeg trenger ikke si noen ting, egentlig kan vi gå rett i baren, skryter Rema-sjef Ole Robert Reitan av hvor godt det går foran rundt 50 trønderkjøpmenn i fjøset på Lade Gaard.

Han har nettopp sunget og danset til Rema-sangen. Nå skal Rema-sjefen på turné til alle kjøpmannsregionene i landet sammen med Remas norgessjef Tom Kristiansen. Festen startet hjemme på Lade Gaard før helgen.

- Vi kan være enige om at vi takler medgang bedre enn motgang. Jeg regner med at det blir bare blide fjes å se i kveld, mange klemmer og få tullete diskusjoner som vi hadde en del av da det ikke gikk så bra for noen år siden. Det går nå så bra at jeg kun kommer til å tenke store tanker, forteller Rema-sjefen til DN.

Drømmer om 2015
Driftsresultatet ifjor endte på rundt to milliarder kroner for lavpriskjeden som samlet hadde en omsetningsvekst på 15,5 prosent i Norge, og som tror markedsandelen har tippet over 20 prosent.

I fjøset på Lade Gaard i Trondheim snakker Ole Robert Reitan om 2015. Da er målet for Rema en omsetning på 48 milliarder kroner - 15 milliarder mer enn i dag. Gjennomsnittsbutikken skal selge varer for 83 millioner kroner og kjøpmennene skal i snitt ha et overskudd på 2,5 millioner kroner, ifølge Rema-sjefen.

Grønn optimisme
Kiwi-sjef Per-Erik Burud virker imidlertid minst like oppspilt som Reitan, ifølge DN.

Fjoråret ble tidenes år også for Kiwi. Lavpriskjeden økte omsetningen med drøyt to milliarder og passerte 18 milliarder kroner. Planen er å åpne minst 30 nye butikker i år bare i Norge.

Ifølge uoffisielle tall har Kiwi nå en markedsandel på knapt 14 prosent i Norge, som er en økning på halvannet prosentpoeng. Rema og Kiwi kontrollerer dermed knapt 35 prosent av dagligvaremarkedet alene.

Ampert i Ica
Mens pilene peker oppover for Kiwi og Rema, er stemningen dyster blant Ica-kjøpmennene.

- Ja, jeg er litt småamper og jeg er veldig bekymret. Slik situasjonen er nå, er jeg litt forsiktig med å anbefale noen å bli franchisekjøpmenn i Ica. Det er veldig synd, for det var nå man virkelig burde gjøre det attraktivt å være kjøpmann, sier leder Øivind Dahl i Norske Icakjøpmenns forening, Nif, til Handelsbladet FK.

Les også: Reitan tjente over to mrd. i 2009

- Alt som er svært er artig

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.