Sølvprisene handles til sitt høyeste nivå på 31 år mandag, og skyter nå fart mot 40 dollar per unse.

Prisene stiger blant annet på bakgrunn av forventninger om at industrietterspørselen etter sølv skal stige, skriver Reuters. Analytikerne er imidlertid bekymret for de ekstreme svingningene i sølvprisen, som har ført til noen nervepirrende korreksjoner de siste årene.

Da råvareprisen falt kraftig i midten av mars falt sølvprisen rundt fem prosent på en enkelt dag. Gullprisen falt med bare to prosent den samme dagen. Sølvprisene har imidlertid steget jevnt siden finanskrisen brøt ut sent i 2008, og har steget fra ni dollar per unse i oktober 2008 til dagens nivå på 38,40 dollar.

Som gull har sølv blitt svært populært blant kjøpere som ønsker et trygt steg å plassere pengene sine, mens uroen har ridd aksje- og valutamarkedene.

Børsnoterte fond basert på sølv har steget 65 prosent siden oktober 2008, mens etterspørselen etter sølvmynter i USA har steget til rekordhøye nivåer i første kvartal 2011.

En trygg havn
Metallet brukes i stor grad i produksjon av elektroniske varer, og metallkonsulentbyrået GFMS spår at industrietterspørselen etter sølv kommer til å stige med mer enn 30 prosent innen 2015.

- Sølv vil uten tvil ha en industriell rolle, og en rolle som trygg havn. Det er derfor sølvprisen har steget så mye, sier sjef for edle metaller i Bank of Nova Scotia, Simon Weeks.

At sølvprisen har steget såpass mye mer enn gull er blant annet på grunn av at sølvmarkedet er mye mindre. Manglende likviditet betyr ofte større prisutslag, som fører til at markedet går mer når det stiger, men faller mer når det faller.

- Det er ekstremt store spekulative krefter bak sølvprisen. Det har en slik fart at det er vanskelig å si at den ikke skal videre, men det ser ikke ut til å være så veldig god grunn til at den er så sterk som den er, sier Societé Generale-analytiker David Wilson til Reuters.

Les også:

USA-stater vil ha ny "gullstandard"

Enorm interesse for gull- og sølvmynter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.