Redningsoperasjonen i solenergiselskapet Renewable Energy Corp (Rec) ser ut til å mislykkes.

Tirsdag ettermiddag opplyser Rec i en børsmelding at selskapet ikke fikk godkjent forslaget om refinansieringen av et konvertibelt obligasjonslån. Obligasjonseierne blokkerte dermed ett av leddene i selskapets refinansieringsplan.

Like etter melder TDN Finans at styreleder Jens Ulltveit-Moe bekrefter at "emisjonen har falt".

- Vi har et styremøte klokken 15.00 hvor vi vil se på situasjonen, sier Ulltveit-Moe til TDN Finans.

"Sikkerheten" glapp
Solenergiselskapet har lidd under en usikker gjeldssituasjon i lengre tid, og ledelsen håpet nok at denne restruktureringsplanen skulle gjøre det mulig å bruke mer tid på driften enn på forhandlinger med banker.

- Fra å være i faresonen, blir Rec et selskap som er sikret å være i business i mange år fremover, hvis dette går igjennom, sa Rec-sjef Ole Enger til Dagens Næringsliv 28. juni.

Rec skulle etter planen hentet inn 1,3 milliarder kroner i en sterkt kritisert rettet emisjon.

Enger sa også at han hadde god tro på at hele pakken ville komme på plass, til tross for sterke protester fra obligasjonseiere og aksjonærer som ikke ble invitert med og ikke er fornøyd med trøsteemisjonen.

- Man skal være forsiktig med å være for trygg. Men i og med at Orkla, Folketrygdfondet og flere av de største aksjonærene er med, tror jeg flertallet er sikret. Det må være lov å være litt positiv etter at vi fikk inn penger såpass greit. Også obligasjonseierne tror jeg vil være for, sa Enger til DN for fem dager siden.

Til TDN Finans sier styreleder Ulltveit-Moe i dag at han ikke kan si noe om hvorvidt han tror Rec vil være i stand til å skaffe de midlene selskapet trenger, utover at han «håper det».

Plan i tre ledd
For at solenergiselskapet skulle få på plass refinansieringen som Rec-sjef Ole Enger mener vil redde selskapet, var han avhengig av støtte fra både obligasjonseiere, banker og aksjonærer.

I dag rev Rec i første hinder. Obligasjonseierne møttes i dag, og avstemningen skaffet ikke det nødvendige to tredels flertall for å gjennomføre de foreslåtte endringene i selskapets konvertible obligasjonslån. Kun 57,24 prosent av obligasjonseierne stemte for.

Dermed faller den første dominobrikken i selskapets refinansieringsplan, og river med seg resten. Da selskapets ledelse i juni la en plan for refinansiering var planen nemlig tuftet på gjensidig avhengighet mellom bidragene fra interesseholderne og gjennomføring av en rettet emisjon.

I forslaget til refinansiering som er presentert for aksjonærer og obligasjonseiere står det at kredittfasiliteten på to milliarder kroner som ble forhandlet frem med DNB og Nordea blir gitt med betingelse om at emisjonen gir et nettoproveny på 1,25 millliarder kroner, at obligasjonseierne godkjenner endringene i avtalen om det konvertible lånet og at selskapets generalforsamling godkjenner både emisjonen og endringen av låneavtalen.

Refinansieringen var dermed betinget blant annet av at obligasjonseierne stemte for løsningen, melder TDN Finans.

Neste etappe var etter planen 20. juli når aksjonærene skulle stemme over kapitalutvidelsen.

Styreleder Ulltveit-Moe sier til TDN Finans at han ikke kan si noe om det som har skjedd i dag vil lede til endrede betingelser i forhold til en ny emisjon.

- Det vil avhenge av hva styret, aksjonærene og kapitalkildene mener, sier han.

Ny konverteringskurs
Forslaget som Rec lanserte i juni innebar at obligasjonslånet, som er på 320 millioner euro, ville få en ny konverteringskurs på 2,7 kroner. Renten på 6,5 prosent ble foreslått videreført. Obligasjonseierne ville etter forslaget få tilbakebetalt 40,7 prosent av utestående lån, men kun 29,2 prosent av pålydende og utestående renter på denne delen av lånet.

Selskapet ville samtidig etablere en ny bankfasilitet på to milliarder kroner. Lånet ville ha forfall i mai 2015.

Siste ledd i planen var en rettet emisjon på brutto 1,3 milliarder kroner, og en reparasjonsemisjon på 375 millioner kroner.

Styremøte i ettermiddag
Det holdes styremøte i Rec klokken 15, og det ble innført børspause i aksjen 14.08. Handelen i aksjen er satt i pause inntil situasjonen er ytterligere avklart.

Les også:
Rec-ledelsen lytter til kritikken
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.