Dersom ikke Kongressen hever gjeldstaket innen midnatt amerikansk tid, vil USA i løpet av kort tid være ute av stand til å betjene statsgjelden sin og betale alle offentlige utgifter.

Dermed vil USA få problemer med å betale ut trygder, lønn til offentlig ansatte, dekke utgifter til helseordningene Medicaid og Medicare, og så videre.

Frykter ny global krise
Men det vil også kunne få store konsekvenser for verdensøkonomien og de internasjonale finansmarkedene dersom verdens største økonomi misligholder gjelden og havner i resesjon, som det er en stor fare for.

Både Kina, EU og andre store internasjonale aktører har bedt USA ordne opp i problemene snarest for å unngå en ny global økonomiske krise.

Men blant norske økonomieksperter er meningene delte, både om hva som vil bli utfallet av gjeldskrisen og hva konsekvensene kan bli for norsk økonomi.

Bekymret
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea er bekymret og tror ikke Kongressen klarer å finne en løsning på problemet.

– Situasjonen virker nå helt låst, sier han til NTB.

– Det minste ondet er at president Obama gir blaffen i Kongressen og fortsetter med budsjettet slik det er. Da må han kutte i utgiftene umiddelbart. Det vil sende USA ned i resesjon, som igjen vil ramme oljeprisen og aksjemarkedene hardt, også i Norge, forklarer Juel.

Ettersom Obama ikke er på gjenvalg, kan han tillate seg å handle uavhengig av Kongressen, selv om det ikke er optimalt.

Men uansett hva utfallet blir i Washington, vil det merkes i den norske så vel som den internasjonale økonomien, påpeker Juel.

– En gjeng idioter på Capitol Hill vinner en liten prinsipiell seier mens resten av USA og verden forøvrig taper, sier han.

Bakgrunn: - USA kneblet av hvite menn over 45 år

– Norge slipper unna
Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole i Bergen er litt roligere og tror ikke problemene i USA vil få dramatiske konsekvenser for Norge dersom den truende gjeldskrisen skulle bli virkelighet.

– Det kan bli litt uro i finansmarkedene, børsene kan gå litt opp og ned og det kan bli litt bevegelse på rentemarkedet. Men jeg er ikke bekymret. Norge kommer ikke til å bli preget i særlig grad av det som skjer i USA. Norsk økonomi er ikke veldig avhengig av det som skjer der, sier han.

– Vi vet jo dessuten alle at de kommer fram en løsning til slutt. Det vil sikkert skje på overtid, kanskje både i tolvte og trettende time, men det blir en løsning, legger han optimistisk til.

Les også:
Forventningene stuper i USA
- Tiden er i ferd med å renne ut
- Kan få katastrofale konsekvenser
IMFs sjokkforslag som vil løse gjeldskrisen
Ingen avstemning i Kongressen tirsdag kveld
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.