Budskapet i årets Financial Monitor fra Det internasjonale valutafondet (IMF) er politisk dynamitt, skriver svd.se.

IMF har vurdert den bekymringsfulle situasjonen for statsfinansene i mange av verdens store utviklede økonomier, og spør seg om økte skatter kan være en løsning.

Et av forslagene som nevnes er å innføre skatt på finansielle tjenester som et alternativ til den svært omdiskuterte ideen om skatt på finansielle transaksjoner.

Et eksempel på det siste er den såkalte Tobinskatten, som er skatt på valutatransaksjoner for å redusere spekulasjoner i det internasjonale valutamarkedet.

Økt beskatning av de rike er et annet forslag som trekkes frem. Ifølge IMF vil USA alene få 150 milliarder dollar årlig i økte skatteinntekter hvis beskatningen av de rikeste bringes tilbake til samme nivå som i 1980.

Engangskatt på sparekapital
Det mest kontroversielle forslaget er ifølge svd.se imidlertid å finne på side 48 i IMF-rapporten.

Der diskuterer IMF muligheten for å ilegge en engangsskatt på all sparekapital.

Noen vil kanskje snarere kalle det konfiskering enn skatt.

IMFs økonomer har regnet ut at for å få ned gjelden i 15 euroland til samme nivå som ved utgangen av 2007, rett før finanskrisen slo ut i full blomst, så er det nødvendig med en engangsskatt på 10 prosent på alle husholdninger med nettoformue.

Denne gang er IMF imidlertid raske med å tillegge at en slik skatt i dag bare er et teoretisk forslag. Men at forslaget i det hele tatt bringes på bane kan være en indikasjon på at ingen ting er hellig i kampen for å løse finans- og gjeldskrisen.

Les også: - Eurokrisen er over, men marerittet blir bare verre


<b>- Gjeldskrisen blusser opp igjen</b>

<b>- Du kommer til å tape penger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.